SHPËRNDAJE

Bastore

Lojrat e fatit apo bixhozi në shumë vende të botës ka marr përmasa të mëdha dhe fitimet janë marramendëse, por shpesh përmendet si sëmundja e shekullit për nga varësia që kanë njerëzit me këto lojëra. Pavarësisht nga kriza, loja e fatit ka përfshirë popullatën në tërë botën por edhe në komunën tonë në mënyrë të çuditshme, sidomos bastoret sportive kanë filluar të ndikojnë shumë edhe tek të rinjtë por edhe tek të gjitha grupmoshat tjera të komunës tonë.

Të rinjtë dhe grupmoshat e tjera presin me orë të tëra pranë televizorit apo internetit ti shikojnë rezultatet e lojërave sportive pasi që me 20 dinarë ata mund të luajnë e mund të fitojnë një shumë të caktuar. Papunësia dhe varfëria, por edhe mania për të fituar shpejtë dhe pa u lodhur, është arsyeja pse luajnë lojëra të fatit, edhe pse në të shumtën e rasteve ndahen me humbje të parave. Vlen të theksohet se në lidhje me këtë pyetje është e pamundur të merret ndonjë deklaratë nga ata që luajnë bastore por edhe të filomohet brenda bastoreve edhe pse shquhen të legalizuara. Të anketuarit tanë vazhdojnë të konsiderojnë si një shans bastin për të u relaksuar duke përcjellur lojrat e futbollit ndërsa për të fituar luajnë shumë pak edhe pse kanë fituar nganjëher.

Përpos bastoreve sportive e lojrave të tjera të fatit është edhe Llotaria kombëtare ku qytetarët mund të luajnë edhe Lloto e cila kushton 60 dinarë një kolonë ndërsa shanset për të fituar xhekpotin janë minimale sepse ka naga ata qytetarë që luajnë çdo javë me vite të tëra dhe asnjëher nuk kanë kapur të paktën tre kombinime thanë të anketuarit.

Sipas studimeve të fundit, çdo i 10 tinejxher është i mvarur prej bastoreve, ndërsa 1/3 e tyre bastorja paraqet një vend për argëtim të mirë dhe shoqërim.
Rezultatet e këtij studimi ku kanë marrë pjesë 150 të rinjë të shkollave të mesme me profile të ndryshme thonë se 11% e tyre tregojnë vartësi nga bastoret – japin dinarin e fundit për bast, ikin nga orët e mësimit, bëhen nervoz kur humbin dhe nuk mund ta paramendojnë një ditë pa bastore. Ky hulumtim gjithastu tregoj se basti shpreh emocione tek tinejxherët – 51% e tyre nevrikosen kur humbin, 83% e tyre gëzohen kur fitojnë ndërsa 23% e tyre nervozohen kur të tjerët fitojnë.