SHPËRNDAJE
A member of the Swiss Border Guard (blurred in the foreground) on duty at the Swiss-German border in Basel, Switzerland, on August 15, 2017. (KEYSTONE/Gaetan Bally) Ein Grenzwaechter des Schweizer Grenzwachtkorps (verschwommen im Vordergrund) arbeitet am Grenzuebergang zwischen der Schweiz und Deutschland, aufgenommen am 15. August 2017 in Basel. (KEYSTONE/Gaetan Bally)

Më pak se gjysma e atyre që kthehen në Zvicër nga vendet e listuara nga qeveria zvicerane si një rrezik të lartë të infeksionit SARS-CoV-2 janë në përputhje me rregullat e karantinës të përcaktuara në Aktin Epidemik të Zvicrës, sipas një vlerësimi të gazetës NZZ, përcjell albinfo.ch.

Që nga 6 korriku 2020, çdokush që hyn në Zvicër nga një listë e specifikuar e vendeve me rrezik të lartë duhet të kalojë dhjetë ditë në karantinë dhe të raportojë mbërritjen e tyre tek autoriteti përkatës kantonal brenda dy ditësh.

Sidoqoftë, gazeta “NZZ am Sonntag” vlerëson se më pak se gjysma e atyre që kërkoheshin për karantinë ishin duke bërë kështu, përcjell albinfo.ch.

Të dhënat nga 16 kantone tregojnë se nga rreth 6,000 njerëz që kishin fluturuar në Zvicër nga vendet me rrezik përmes Cyrihut, Gjenevës dhe Bazelit, vetëm 2.300 (38%) ishin karantinuar.

Zyrtarët në Zyrën Federale të Shëndetit Publik (FOPH) vlerësojnë se rreth 10% e rasteve të reja vijnë nga persona që vijnë nga vendet me rrezik të lartë.

Sipas RTS, qeveria federale planifikon të kryejë kontrolle të rastësishme në fluturime dhe autobusë që mbërrijnë në Zvicër.

Listat e pasagjerëve nga 20 deri në 30 fluturime në javë do të kontrollohen, tha Patrick Mathys nga FOPH. Kontrollimi i të gjithë atyre që mbërrijnë në Zvicër është përtej burimeve të FOPH, tha ai. Në vend të kësaj, do të bëhen kontrolle të rastësishme. Listat e para të pasagjerëve të fluturimit u janë dërguar autoriteteve kantonale, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjobat për shkeljen e ligjit duke injoruar kërkesat e karantinës mund të rezultojnë me gjobë deri në 10,000 CHF.