SHPËRNDAJE

Në numrin e ri të revistës Express, analistët shprehën qëndrimet e tyre për një ide të njohur si “Presheva për Mitrovicën”

Dialogu nuk ka hyrë në fazën përfundimtare, por vetëm ka marrë një format të ri, thotë Dushan Janjiç i Forumit për marrëdhënie etnike, me rastin e analizave të shpeshta, e cila si një zgjidhje të Kosovës propozojnë shkëmbimin e territoreve.

Për numrin e ri të gazetsës javore Express Janjiç sqaron se të gjitha vendimet ose marrëveshjet ishin të përkohshme, dhe se detyrat kryesore para nesh në të cilën ne duhet të insistojmë …

Tema tabu të Ballkanit

– Vetëm në 100 vitet e fundit kufijtë e Evropës kanë ndryshuar të paktën 37 herë.

Shtetet u ndanë, por edhe u bashkuan. Ata formojnë bashkime dhe luftojnë njëri-tjetrin. Kështu me shekuj. Pse, pra, shkëmbimi i kufijve në Ballkan të jetë tabu për Perëndimin – shkruan javore Express në numrin e ri në lidhje me historinë “Presheva për Mitrovicën.”

– Ideja e shkëmbimit të territoreve mes Kosovës dhe Serbisë, ku Lugina e Preshevës do të jipet për veriun e Kosovës nuk është e re, por ndoshta jo realiste, sipas deklaratave nga Beogradi, deri kohët e fundit ishte e pranueshme për të dyja palët. Tani ky propozim është përsëri në sy të publikut. Dhe në këtë, faza e re e dialogut, që shumë e quajnë atë përfundimtar, çdo opsion ka një peshë specifike – thuhet në analizën e Expressit, përcjell presheva.com.

Shkëmbimi i territorit do të jetë një hap drejt demarkacionit etnik, mes serbëve të veriut dhe shqiptarëve nga jugu, të cilët janë shumica e popullsisë atje, të cilët do ta pranojnë këtë opsion, por ata nuk pyeten edhe aq. Kjo zgjidhje mund të jetë e qëndrueshme, kjo është përparësia e saj kryesore, por disavantazhi është se fuqitë e mëdha kundërshtojnë fuqimisht këtë, shton një komentator.

Ministri i Jashtëm Ivica Daçiq, i cili është një nga përkrahësit e kësaj ideje, pak muaj më parë deklaroi se “shqiptarët do të pajtohen me këtë ide nëse folin pa vet pa këshilltar.”
Por këshilltarët janë ende atje dhe nuk duan “ballkanizim”, siç e quajnë me përbuzje ndryshimin e kufijve, e cila në pjesën e tyre të botës shumë shpesh.

Këtë qëndrim, disa ditë më parë, u përsërit nga Gjermania, kujton Ekspress, transmeton presheva.com.

Ambasadori i këtij vendi në Prishtinë Christian Helt ka thënë se kundërshtojnë çdo ndarje të Kosovës, duke shtuar se ajo do të krijojë mundësinë për të destabilizuar rajonin dhe Evropën.

“Askush nuk mund të më jap një përgjigje bindëse për pyetjen se çfarë lloj i problemeve do të zgjdh ndarja. A do të sjellë ndonjë përmirësim për serbët e Kosovës që jetojnë në jug të lumit Ibër? A do të përmirësoj prezantimin e komunitetit serb në shoqërinë e Kosovës? Jo!” tha Helt për “Zerin”.

Dhe menjëherë pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës në vitin 2008, amerikanët njoftuan se nuk do të ketë më ndryshime në kufijtë e Ballkanit. Tani për tani, ata e mbajnë fjalën.

Janjiq: Të shtyhet zgjidhja në 15 vjet

“Ky është një dialog politik, në të cilën marrin pjesë kryetarët, qeveritë kryejnë konkluzionet. Këto janë zgjidhje të gjitha përkohshme. Tani në tavolinë janë disa detyra.

E para, të shkruhet një listë të gjithçka që është rënë dakord nuk është përmbushur.

Së dyti, ekziston një shkallë e lartë e marrëveshjes për mbrojtjen e monumente kulturore dhe manastiret, të cilat ishin parashikuar për planin e Ahtisaarit, të cilën ne nuk e kemi pranuar.

Së treti, ajo që Thaçi veçanërisht është i interesuar është demarkacioni i kufirit për të përcaktuar në mënyrë të qartë ku janë kufijtë. Paralelisht, Vuçiç krijon exit strategji , duke lënë mundësinë që zgjidhja përfundimtare të mos merret menjëherë, por për shembull, ajo të ndodhë në 10 ose 15 vjetët e ardhshme.

Hipotetike, Serbia në 15 vjetët e ardhsme mund të jetë në BE, ndoshta edhe në NATO, dhe më pas, në kuadër të këtyre sistemeve të mëdha, mund të flasim për një ndarje të mundshme të veriut të Kosovës.

Pastaj në nga Perëndimi nuk do të shihemi si një kërcënim sigurie apo ku hapësira jonë është në ndikim të fortë rus, por si një pjesë e komunitetit të tyre. Ndoshta atëherë nuk do të ketë probleme në Maqedoni apo Bosne dhe Hercegovinë, dhe kjo lehtëson pozicionin, “tha Janjiq.

Sipas tij, edhe pse Vucic është i ashpër dhe shpesh nervoz në paraqitjet publike, ai është në thelb një politikan pragmatik.

“Ai e kuptoi se për 10 ose 15 vjet ne do të jetë në një pozitë shumë më të mirë se sa është tani.”/presheva.com/