SHPËRNDAJE

Një grup shkencëtarësh pohojnë se kanë bërë zemrën e parë të printuar në 3D me indet dhe enët e gjakut të njeriut, dhe megjithëse është një organ me madhësi të qershisë që nuk mund të pompojë gjakun, krijimi i tij është një zbulim i madh mjekësor.

Besohet se kjo është zemra e parë që është shtypur me qeliza, enët e gjakut dhe dhomat. Edhe pse zemrat do të marrin më shumë kohë para se të mund të pompojnë gjakun, shkencëtarët shpresojnë të fillojnë përdorimin e tyre brenda një viti.

“Njerëzit në të kaluarën arritën të shtypnin një strukturë të zemrës 3D, por jo me qeliza ose enë të gjakut. Kjo është hera e parë që dikush ka krijuar dhe shtypur me sukses një zemër të tërë të mbushur me qeliza, enë të gjakut, dhomat dhe paraardhësit”, tha Tal Dvir, një udhëheqës projekti në Universitetin e Tel Avivit.

Në teori, kjo teknikë një ditë do të jetë në gjendje të prodhojë një zemër të re, duke përdorur qelizat e ricikluara nga trupi i pacientit.

“Ndoshta për 10 vjet në spitalet më të mira në botë do të ketë printerë për organet dhe këto procedura do të kryhen në mënyrë rutinore”, tha profesori Dvir.

Ai shtoi se është më e sigurt të fillohet transplantimi i organeve që janë më pak të rëndësishme sesa zemra, si shpretka, fshikëza e tëmthit, veshka dhe madje mushkëritë.