SHPËRNDAJE

Shkencëtarët kanë zbuluar një proces të ri që kthen dioksid karbonin në qymyr, duke ofruar një mënyrë të mundshme për të kapur gazin dhe ta sekuestrojë atë nga atmosfera.

Kjo është hera e parë që studiuesit kanë zhvilluar një mënyrë për të transformuar dioksidin e karbonit në grimca të ngurta të karbonit, duke e shtuar atë në listën e teknologjive ekzistuese që përfshijnë kapjen dhe ruajtjen e karbonit.

Sekuestrimi i karbonit është një proces që përfshin kapjen e gazrave të dëmshme CO2 dhe ndërhyrjen afatgjate për të parandaluar ikjen e tyre në atmosferë. Zgjidhjet e ndryshme të sekuestrimit të mundshëm të karbonit janë paraqitur gjatë viteve dhe transformimi i karbonit në thëngjill është më i fundit i numëruar në mesin e tyre.

Hulumtimi u botua kohët e fundit në revistën Nature Communications, ku shkencëtarët shpjegojnë se kjo metodë mund të sigurojë një mënyrë të sigurt dhe të përhershme për të hequr këtë gaz nga atmosfera. Në të kaluarën, metodat për të kthyer CO2 në forma të ngurta kërkonin temperatura shumë të larta dhe ishte ekonomikisht problematike, ndër të tjera.

Metoda e re përfshin një katalizator të lëngët metalik të lidhur nga një lëng elektrolit në një gotë. Dioksidi i karbonit shpërbëhet në këtë gotë, e cila pastaj karikohet duke përdorur tel me rrymë elektrike.

Gjatë këtij procesi, CO2 prodhon thekon solide të karbonit, të cilat mund të varrosen nëntokë për të mbajtur gazin jashtë atmosferës.