SHPËRNDAJE

Një projektligj i Ministrisë së Brendshme të Gjermanisë, në bazë të një shkrimi të gazetës “Ruhr Nachrichten”, parasheh që Shqipëria, Bosnjë e Hercegovina, Maqedonia, Mali i Zi dhe Serbia në të ardhmen të klasifikohen si “vende të sigurta të origjinës”.

Një rivlerësim i tillë u mundëson autoriteteve gjermane që kërkesat e azilkërkuesve nga këto vende t’i refuzojë pa pasur nevojë për të justifikuar vendimin.
Nëpërmes këtij ligji synohet “për t’i dhënë fund më shpejt qëndrimit të personave të tillë në Gjermani”, citon gazeta nga drafti i projektligjit.

Pas refuzimit të kërkesës për azil koha për të lëshuar Gjermaninë shkurtohet në një javë, po ashtu shkurtohet edhe koha e ushtrimit të ankesës. Gjykatat duhet të vendosin për një kërkesë “në parim brenda një jave”.

Në këtë mënyrë “shkurtohet edhe koha e përfitimit të ndihmave sociale”. “Kështu bie edhe interesimi i këtyre njerëzve për të kërkuar azil për arsye ekonomike”, thuhet në projektligj.
Zyra Federale për Migracion dhe Refugjatë ka regjistruar në vitin e kaluar 22.495 kërkesa për azil nga shtetasit e këtyre vendeve – shumë prej tyre janë sinti dhe romë.

Nga janari deri në shkurt 2014, sipas Ministrisë së Brendshme janë dorëzuar 6112 kërkesa për azil.

Këto përbëjnë 26.9 për qind të numrit të përgjithshëm të kërkesave për azil në Gjermani. /Albinfo/