SHPËRNDAJE

Shqetësime të reja janë ngritur mbi konsumin e mishit të kuq pasi ndër të tjerash një prej tyre ishte rreziku i rritje së kancerit të zorrëve.

Sipas një studimi të financuar nga ‘Cancer Researdh UK’, edhe njerëzit që i përmbahen udhëzimeve për konsumin e mishit të kuq dhe të përpunuar, 70g në ditë-kanë rritje të rrezikut për kancerin e zorrëve për 20%, krahasuar me ata që kufizojnë edhe më tej konsumimin e tyre.

Dhe ata që hanin vetëm mish të përpunuar-një mesatare prej 29g në ditë-rritën shanset e tyre për të kontraktuar sëmundjen me 19% në krahasim me ata që hëngrën vetëm 5g në ditë.

Të gjitha këto sugjerojnë që vetëm një pjesë proshutë në ditë mund të jetë problematike.

Por cili klasifikohet si mish i kuq dhe sa mund të hani në mënyrë të sigurtë?

*Mish lope

*Mish qengji

*Mish deleje

*Mish derri

*Mish viçi

*Mish dhie

Shpendët si pule, gjeldeti, rosë dhe patë klasifikohen si mish të bardhë, siç janë zogjtë dhe lepuri.

Mishi i përpunuar i referohet mishit që është ruajtur, duke pirë duhan, duke shtuar kripë ose diçka tjetër.

Kjo kategori përfshin mishra të tilla si, salsiçe, proshutë, sallam, mishi i patës dhe të tjera.

Sa mish të kuq duhet të hani në javë?

Fondi Botëror për Kërkimin e Kancerit ka këshilluar më parë se njerëzit duhet të hanë jo më shumë se 500g mish të kuq në javë (që është rreth 70g në ditë) dhe të shmangin mishin e përpunuar.