SHPËRNDAJE

Qepa

Qepët janë ndër perimet që kanë një vend të rëndësishëm në kuzhinën tonë. Gjatë përdorimit të tyre ato na bëjnë që të lotojmë dhe shpesh e kemi të pamundur ti ndalojmë lotët. Disa këshilla që ju vijnë në ndihmë për mënyrën se si ti prisni qepët pa qarë janë;

Ftohini qepët para se t’i prisni Vendosni qepët në ngrirje për 15 minuta para se t’i gatuani. Kur qepa është e ftohtë, ajo lëshon më pak enzimë “syn­Propanethial­S­oxide”(enzima që shkakton lot në sy). Vetëm duhet të siguroheni që mos t’i mbani qepët për një kohë të gjatë në ngrirje, pasi prishen.

Merrni një copë bukë Para se të nisni duke prerë qepët, merrni një copë bukë në gojë dhe filloni ta përtypni. Sytë tuaj do të vazhdojnë t’ju djegin, por nuk do të dalin lot. Buka thuhet se thith substancat sulfurike të qepës para se të arrijnë në sy.

Lageni tehun e thikës me lëng limoni Para se të prisni qepët, lageni pak tehun e thikës me lëng limoni. Acidi citrik tek limoni neutralizon enzimat e qepës. Ju duhet ta përsërisni këtë metodë për çdo qepë që prisni.