SHPËRNDAJE

Treg i vogël por i fortë në rritje. Siguruesit duhet së pari të fitojnë ekspertizë. Është zbuluar humbje e madhe e tyre nga sulmet e hakerave.

Investitorët e Bitcoin & Co kanë përballë sulmet e hacker dhe një rregullore të mprehtë gjithnjë e më shumë. Jo që vjedhja e gjysmë miliardë dollarë (401.93 milionë euro) është në rritje në tregun e aksioneve japoneze Coincheck , por edhe kërkesa për sigurimin kundër vjedhjes kripto-valutave është rritur jashtë zakonisht shumë, transmeton lajmi.net.

Deri më tani, vetëm disa kompani të sigurimeve janë aktiv në këtë segment të ri. Këto përfshijnë kompanitë amerikane XL Catlin dhe Chubb , të cilat janë gjithashtu janë aktive në Gjermani. AIG ka punuar në këtë temë që nga viti 2014, thotë Christopher Liu , kreu i sigurimit kibernetik për institucionet financiare në kompaninë amerikane. Herë pas here, shtëpia e tij kishte lëshuar sigurime kundër vjedhjeve të kripto – valutave . Por ju jeni ende në “fazën e eksplorimit”. Biznesi kibernetik deri tani ka qenë i papërfillshëm në tregun global të sigurimeve prej 720 miliardë dollarësh.

Që nga shpikja e Bitcoin rreth dhjetë vjet më parë janë vjedhur në vlerën e disa miliardë dollarë, kryesisht për shkak të sulmeve hakerave në shkëmbimet apo operatorët e llogarive në monedhë kripto, të ashtuquajturat kuletat. Ekspertët nga firma konsulente Ernst & Young, megjithatë, kanë thënë se rreth 10 për qind e kësaj shume është e humbur si pasojë e vjedhjes.