SHPËRNDAJE

Kontrollet kufitare të futura në mes të marsit për të luftuar pandeminë e koronavirusit do të shtrihen midis Gjermanisë dhe Zvicrës, Austrisë, Francës, Luksemburgut dhe Danimarkës. Zgjatja vlen edhe për fluturimet midis Gjermanisë dhe Spanjës dhe Italisë, përcjell albinfo.ch.

Nga ana e Zvicrës, kufijtë tokësorë dhe ajror të Zvicrës me Gjermaninë, Austrinë dhe Francën u mbyllën më 17 Mars. Më parë u vendosën kontrolle të rrepta kufitare me Italinë nga 13 Marsi për të frenuar përhapjen e virusit dhe u shtrinë në të gjitha Shengenet dhe shtetet jo-Shengen më 25 Mars.

Vetëm shtetasit zviceranë, mbajtës të lejes së qëndrimit zviceran, ata që hyjnë në vend për arsye profesionale (p.sh., ata që punojnë këtu dhe kanë leje ta provojnë atë), punonjës shëndetësorë thelbësorë, ata që kalojnë përmes ose “në një situatë të domosdoshme absolute”, aktualisht mund të hyjnë në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, javën e kaluar Këshilli Federal njoftoi se nga 11 maji do të lehtësonte pak masat e bllokimit, duke përpunuar pjesën e kërkesave të bëra nga qytetarë jo zviceranë për të punuar ose ribashkuar familjen në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Lehtësim i ngadalshëm midis fqinjëve

Gjermania ngadalë po fillon të rihapë dhe lehtësojë masat e koronavirusit. Por në anën gjermane të kufirit, njerëzit që nuk janë as gjermanë dhe as banorë të përhershëm mund të hyjnë në Gjermani vetëm nëse kanë një arsye të vlefshme për të udhëtuar. Qytetarët e BE-së që udhëtojnë përmes Gjermanisë në vendin e tyre ose shoferëve të kamionëve lejohen të hyjnë në vend, për shembull. Hyrja është e kufizuar gjithashtu në disa vendkalime kufitare, përcjell albinfo.ch.

Austria po përgatitet gjithashtu për një hapje graduale, të sigurt dhe të monitoruar. Kontrollet e përkohshme të kufirit tokësor mbeten të vendosura me fqinjët deri më 7 maj. Njerëzit që udhëtojnë në Austri nga vendet fqinje si Zvicra aktualisht duhet të kenë një çertifikatë të vlefshme mjekësore që provon një rezultat negativ të testit Covid-19 pas hyrjes. Çertifikata nuk mund të jetë më e vjetër se 4 ditë kur hyni në Austri. Pa certifikatë, hyrja do të refuzohet. Ndërkohë, shërbimet e trenave të pasagjerëve midis Austrisë dhe Zvicrës mbeten të pezulluara dhe ka një trafik ajror të kufizuar.

Franca vendosi gjithashtu kufizime të rrepta kufitare – vetëm banorët, punonjësit ndërkufitar, punonjësit e shëndetit dhe njerëzit në tranzit mund të hyjnë pas plotësimit të një çertifikate hyrjeje. Sidoqoftë, ajo po përgatitet të heqë gradualisht masat e bllokimit nga 11 maji. Autoritetet thanë të dielën se kur të hyjë në fuqi nuk do të karantinojë askënd që vjen nga BE, zona e Shengenit, që përfshin Zvicrën ose Britaninë.