SHPËRNDAJE

Jugu i Serbisë është shumë më i rëndësishëm për shtetin se sa në Kosovën veriore. Serbia jugore është pakrahasueshëm më i rëndësishëm për Serbinë, sepse aty kalon një autostradë në qoftë se Serbia humb luginën Moravo-Vardarit ka humbur një pjesë jetësore të saj, tha në një intervistë për Blicin historiani Milan St. Protic.

Ai beson se kur është fjala për Kosovën, ajo do të mbetet status quo siç ishte 20 vitet e fundit dhe nuk e shoh një hapsirë për të ecur përpara me protagonistëve të tillë – si përfaqësues të Beogradit, Prishtinës ashtu dhe bashkësisë ndërkombëtare.

Në një intervistë për “Blic”, në pyetjen se cili vendim në të cilën Vuçiq thotë se ai nuk ka kaluar, Protic tha se kur fliste Vucic për shkëmbimin e territoreve – Serbisë jugore me veriun e Kosovës.

“Si saktësisht dhe në çfarë kufijsh, nuk ka rëndësi. Në vend të shkëmbimeve vullnetare të popullsisë, ata po shqyrtonin shkëmbimin e territoreve. Eshtë shumë më rëndë dhe më vështirë shkëmbimin e territorit sesa këmbimi i popullsisë, “tha Protiq.

Ai shton se serbët, të cilët aktualisht jetojnë në jug të Ibrit, do të jetonin në mënyrë të pakrahasueshme më mirë në Serbi, se atje nuk ka të ardhme për ta.

“Veriu është krijuar diçka më shumë i ngjan një Perëndimi të egër sesa një mjedisi të civilizuar dhe ky është problemi më i madh”, shtoi ai.