SHPËRNDAJE

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, vlerëson se asnjë konflikt nuk mund të imagjinohet pa sulme kibernetike. Ai në një intervistë për gazetat gjermane që janë pjesë e grupit mediatik “Funke”, tha se ka një rrezik të madh të sulmeve kibernetike si konflikte të ardhshme ushtarake.

“Kërcënimi ekziston, për shembull, për infrastrukturën kritike, furnizimin me energji, sektorin financiar, spitalet dhe institucionet demokratike. Sulmet kibernetike mund të shkaktojnë shumë dëmtime dhe të kushtojnë jetën e njerëzve. Nuk do të ketë konflikte imagjinare pa një dimension kibernetik në të ardhmen”, tha ai. Stoltenberg vuri në dukje se është e mundur të shpallë një “rast për aleatët” nëse një ose më shumë prej 29 anëtarëve të NATO-s janë sulmuar, gjë që nënkupton se të gjithë aleatët e tjerë duhet të japin mbështetje.

Gjermania njoftoi një javë më parë se NATO do të vërë në dispozicion kapacitetet e luftës kibernetike në të ardhmen dhe planifikon të përdorë armë kibernetike në të ardhmen. Sulmet kibernetike të synuara, siç theksohet nga mediat gjermane, mund të përjashtojnë, për shembull, faqet në internet që kundërshtarët përdorin për propagandën. Gjithashtu është e mundur të fiken kompjuterët dhe rrjetet mobile të kompletuara, në mënyrë që komunikimi dhe furnizimi i energjisë nga instalimet ushtarake ose bizneset të pengohen.