SHPËRNDAJE

Në përgjigje të pandemisë, shumica e vendeve kanë vendosur kufizime në lëvizjet e qytetarëve, si dhe shkollat ​​e mbyllura dhe biznese të caktuara, duke detyruar shumë njerëz në mbarë botën të punojnë nga shtëpia, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Ky eksperiment masiv në punën në distancë ka qenë një sfidë e madhe dhe një tendosje e burimeve, njerëzore dhe teknologjike, shpesh duke bërë që shumë prindër të punojnë njëkohësisht nga shtëpia dhe të kujdesen për fëmijët e tyre.

Megjithë sfidat, një studim i 1.000 banorëve zviceranë të kryer nga lidhja Colombus Consulting e botuar këtë javë zbuloi se shumica e njerëzve të pyetur kishin gjetur deri më tani detyrat e shtëpisë një përvojë pozitive.

Rreth 70% thanë se puna në distancë ishte një mundësi efektive dhe 65% thanë që sistemi arsimor zviceran ishte i përgatitur mirë për mësimin në distancë, përcjell tutje albinfo.ch.

Rreth 43% e njerëzve thanë se mbetën të sigurt pavarësisht nga vala e tanishme e infeksioneve dhe vdekjeve të raportuara në Zvicër.

Pavarësisht niveleve të larta të besimit, gati gjysma (44%) e të anketuarve thanë se kishin planifikuar të anulonin të gjithë ose një pjesë të shpenzimeve ose investimeve të tyre të planifikuar fillimisht para krizës, veçanërisht për mallrat luksoze, aktivitetet e kohës së lirë, automjetet personale dhe investimet financiare, përcjell tutje albinfo.ch.

Sondazhi zbuloi se pak më shumë se një e treta (35%) e Zvicrës ishin të gatshëm të ndryshojnë zakonet e tyre të blerjes, veçanërisht më të gatshëm për të blerë në vend, ose përmes degëve më të vogla.

Autorët e studimit thanë se kriza kishte zbuluar një ndryshim të madh në internet, me një gatishmëri më të madhe për të përdorur internetin për blerje, media, arsim dhe shëndetësi.

Dy të tretat e njerëzve zviceranë në pyetje thanë se do të jenë të gatshëm të bëjnë të gjitha transaksionet me bankat dhe kompanitë e sigurimeve përmes internetit në të ardhmen.