SHPËRNDAJE

Gjithnjë e më shumë gra dhe burra zviceranë, nuk i përkasin asnjë feje, shkruajnë mediat zvicerane.

Deri në vitet 1980, më shumë se 90 për qind e popullsisë i përkisnin njërës prej dy feve kryesore kombëtare, katolike apo protestante. Kjo shifër aktualisht ka rënë në 60 për qind.

Që nga viti 2000, grupi i personave pa përkatësi fetare pothuajse është trefishuar. Ata përfaqësojnë 26 për qind të popullsisë së moshës prej 15 vjeç e më lart, në vitin 2017, sipas shifrave nga Zyra Federale e Statistikave (OFS) të botuar të martën. OFS thekson se personat me një sfond migrimi më shpesh e paraqesin veten pa përkatësi fetare sesa zviceranët.

Njerëzit “pa fe” formojnë kështu grupin e dytë më të madh sipas statistikave të feve. Ata kaluan grupin e besimtarëve protestantë, përcjell Albinfo.ch. Ky i fundit, në vitin 2017 renditej i treti (24 për qind).

Grupi më i madh besimtar që nga viti 1980, është ai i katolikëve romanë: Në vitin 2017, ai përbënte pak më shumë se një të tretën e popullsisë prej moshës 15 vjeç e më lart, ose 36 për qind. Që nga viti 1970, përqindja e ateistëve dhe agnostikëve është rritur me 23 për qind.

Numri i kishave katolike romane dhe protestante reformiste u zvogëlua me 3 për qind dhe 4 për qind, respektivisht nga viti 2010 deri në vitin 2017, sipas OFS, përcjell Albinfo.ch.

Gjatë të njëjtës periudhë, numri i anëtarëve të komuniteteve myslimane dhe bashkësive fetare të lidhura me të, është rritur pak (1 për qind).

Megjithatë, myslimanët në krahasim me të gjitha grupet fetare janë ata që praktikojnë më pasivisht besimin e tyre. “Pas të pa feve, komuniteti islam është ai që ka numrin më të madh të njerëzve që kanë deklaruar se kurrë nuk kanë marrë pjesë në ndonjë shërbim fetar, ose e bënë një herë në javë”, vëren OFS.

Përqindja e personave që nuk janë lutur kurrë në të njëjtën periudhë 12-mujore është gjithashtu më e lartë mes myslimanëve (40 për qind), se sa mes protestantëve dhe katolikëve, përcjell Albinfo.ch.

Për këto dy kategori të fundit, përkatësisht një e treta dhe një e katërta e personave nuk kanë pasur dialog me Perëndinë gjatë vitit.

Studimi gjithashtu tregon se gratë në përgjithësi luten më me zell se burrat. Ndërsa më shumë se një e treta e grave zvicerane thonë se luten çdo ditë ose pothuajse çdo ditë, ndërsa vetëm një e pesta e meshkujve e bëjnë këtë.

Gratë nuk janë vetëm më shpirtërore, por edhe më supersticioze se burrat, thotë studimi i OFS-së: 58 për qind e grave besojnë në engjëjt dhe qeniet mbinatyrore, për të njëjtin numër besimesh dhe psikologësh, përcjell Albinfo.ch.

Për meshkujt, kjo shifër është 15 deri 20 për qind më e ulët. Ndërsa besimi në përgjithësi është në rënie në Zvicër, ndonjëherë mund të jetë shumë personale: Më shumë se gjysma e të anketuarve thonë se feja luan një rol të rëndësishëm në vuajtje ose sëmundje emocionale. Gati 50 për qind e personave gjithashtu thonë se përdorin fenë në marrëdhëniet e tyre me natyrën dhe mjedisin dhe në edukimin e fëmijëve.

Në fund, për një të gjashtën e popullsisë, fjala e Perëndisë luan një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e votave apo çështjeve të tjera politike.