SHPËRNDAJE

Vitin e kaluar, gati 40,000 njerëz emigruan nga Kroacia dhe më shumë se 26,000 të tjerë u shpërngulën në të njëjtën kohë.

Këto janë të dhëna të reja të statistikave kombëtare, sipas të cilave tendenca e shpërnguljeve masive nga vendi vazhdoi vitin e kaluar.

Trendi i largimit nga Kroacia konfirmon të dhënat e CBS, të intensifikuara pas recesionit më të fundit ekonomik, dhe përfituan nga momenti i hyrjes në Bashkimin Evropian.

Kulmi i valës së emigrimit ishte në vitin 2017, kur më shumë se 47,000 njerëz migruan nga Kroacia dhe vitin e kaluar pas dinamikës së emigracionit që nga hyrja në BE ishte në vendin e dytë.

Megjithatë, fakti është se shumica e kroatëve që u larguan vitin e kaluar janë vendosur në Gjermani, derisa një numër i madh shkoi në Austri, Irlandë dhe Suedi.