SHPËRNDAJE

Një nënë e dy fëmijëve ka hequr gjysmën e gjuhës dhe një pjesë të qafës së saj pasi një ulçerë e vazhdueshme që iu shfaq në gojë i doli të jetë kancer.

Karen Liesching-Schroder, nga Rochford, fillimisht mendoi se nuk ishte asgjë për t’u shqetësuar derisa e ndiente dhimbjen në anën e djathtë të gjuhës së saj.

Mrs Liesching-Schroder shows off her tongue after having the right side of it removed to prevent the cancer from spreading
Karen Liesching-Schroder, from Rochford, Essex, had half of her tongue and a chunk of her neck removed after a persistent mouth ulcer turned out to be cancer

Por kur ulçera nuk u shua pas 18 muajsh, 47-vjeçaja shkoi në spital, ku u zhvilluan teste për të parë nëse ishte malinje.

Biopsia e saj u kthye negative dhe infermierja pretendon se asaj iu tha të mos shqetësohej.

Sidoqoftë, disa muaj më vonë, zonja Liesching-Schroder u detyrua të bënte një takim tjetër pasi kishte dhimbje të jashtëzakonshme dhe nuk ishte e aftë të ushqehej.

She underwent an operation to remove part of her tongue and neck gland in March 2016, followed by six weeks of radiotherapy (she dawns the scars after the op)

Testet e mëtutjeshme zbuluan se ulçera ishte një simptomë e kancerit themelor të gjuhës dhe mjekët duhej të hiqnin tumorin përpara se të mund të përhapej dhe të bëhet vdekjeprurës.

Ata gjithashtu duhej të copëzonin një copë gjëndër të saj nga qafa pasi sëmundja kishte filluar të migronte në indet pas fytit.

Zonja Liesching-Schroder ishte e shokuar nga diagnostikimi sepse ajo kurrë nuk ka pirë duhan dhe rrallë pi alkool – dy faktorë rreziku për sëmundjen.

Ajo iu nënshtrua një operacioni për të hequr një pjesë të gjuhës dhe gjëndrës së qafës duke ndjekur edhe radioterapi.

Edhe pse numri i saktë i pacientëve me kancer në gjuhë është i paqartë, rreth 12,000 njerëz diagnostikohen me një formë të kancerit të kokës dhe qafës çdo vit në Mbretërinë e Bashkuar, dhe 51.540 pacientë të rinj diagnostikohen çdo vit në SH.B.A.

Zonja Liesching-Schroder kishte hequr anën e djathtë të gjuhës së saj dhe një copë gjëndër në qafë për të parandaluar përhapjen e kancerit.