SHPËRNDAJE

Kur Corona virusi shpërthen, dhe kur ka një rritje drastike të rasteve të reja, menjëherë mendohet për shtrëngimin e masave ekzistuese dhe futjen e masave të reja, madje edhe më kufizuese epidemiologjike, përcjell presheva.com.

Me atë rast, epidemiologët, si dhe të gjithë anëtarët e tjerë të Shtabit të Krizave, po kërkojnë shumë numra dhe parametra statistikorë, dhe përveç numrit të rasteve të reja për 24 orët e fundit, tre numra të tjerë vendosin për masa të reja, secili shumë i rëndësishëm në mënyrën e vet.

Koeficienti i Konit

Ajo u quajt në atë mënyrë sepse u prezantua dhe shpjegua për publikun serb nga Dr. Predrag Kon. Ai përfaqëson raportin midis numrit të testuar dhe numrit të atyre pozitive në një periudhë të caktuar kohe, zakonisht një periudhë prej saktësisht 24 orë.

Siç theksoi Dr. Kon, transmeton presheva.com epidemia mund të thuhet të jetë nën kontroll, dhe madje edhe të shuhet kur ky koeficient është nën 0,5%, dmth kur vetëm çdo 200-ti i të gjithë testuarve është pozitiv. Nga ana tjetër, situata bëhet shumë serioze kur koeficienti i Kon tejkalon kufirin prej pesë përqind.

Aktualisht, ajo është lëkundur në Serbi në ditët e fundit midis tre dhe katër përqind.

Riprodhimi ose numri R

Tjetri është numri R, i cili ka provuar të jetë shumë i rëndësishëm në të gjithë botën në luftën kundër koronavirusit, dhe të gjithë dëshirojnë që ai të jetë sa më i ulët që të jetë e mundur.

Numri R ose numri i riprodhimit paraqet numrin mesatar të njerëzve të infektuar nga një person i infektuar. Tregon qartë se në cilën fazë të sëmundjes jemi dhe është e nevojshme që ajo të jetë nën një në mënyrë që zinxhiri i infeksionit të ndalet.

Sa më e lartë të jetë vlera R, aq më shumë përhapet virusi. Për gripin sezonal, një infeksion çon mesatarisht në 1.4 infeksione, për koronavirusin një infeksion çon në dy ose tre infeksione të reja në një fazë të hershme të rritjes së pacientit.

Në gusht, u njoftua se në atë kohë ishte 2.7 në Serbi.

Të sëmurët në 100,000 banorë

Kur shikohet situata në një vend, në të gjithë botën përdoret një parametër i veçantë – numri i të infektuarve për 100,000 banorë në 14 ditët e fundit.

Pra, nuk është i rëndësishëm vetëm numri i përgjithshëm i pacientëve, por edhe madhësia e popullsisë së një vendi, kështu që jep një pamje shumë më reale.

Serbia ka rreth 22 të infektuar për 100,000 njerëz

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) është përgjegjëse për raportet ditore dhe sipas këtij të fundit, Serbia ka pak më pak se 22 të infektuar për 100,000 banorë.

Vlerësohet se vendet janë vendosur në “zonën e kuqe” nëse ky numër është mbi 25 ose 30 pacientë për 100,000 qytetarë./presheva.com/