SHPËRNDAJE

Nuk ka asnjë provë se ibuprofen mund të jetë i dëmshëm për njerëzit me koronavirus, sipas shkencëtarëve në King’s College London, shkruan Daily Mail.

Pretendimet ishin përhapur në internet dhe në mesin e komunitetit shkencor se qetësuesi mund të dobësojë përpjekjet e sistemit imunitar për të luftuar virusin.

 

NHS madje hoqi këshillat për njerëzit që të përdorin pilula të lira nëse ndjeheshin të sëmurë mes një mosmarrëveshje mbi sigurinë e ilaçit të lirë për pacientët e infektuar.

Dhe këshilltari kryesor shkencor i Qeverisë nuk duhet të marrë ibuprofen, duke thënë se gjëja e arsyeshme do të ishte që të shmanget marrja e tij ndërsa provat ishin të pakta.

Por një përmbledhje e 13 studimeve shkencore mbi efektet e ilaçeve anti-inflamatore, nga të cilat ibuprofen është një, nuk gjeti prova për ose kundër përdorimit të tij.

Studiuesit thanë se informacionet ‘kontradiktore’ kishin të bënin me ibuprofen por provat mjekësore ishin ‘jokonkluzive’.

Konfuzioni për përdorimin e ibuprofen filloi dy javë më parë kur ministri francez i shëndetësisë, Olivier Véran, sugjeroi që ilaçet anti-inflamatore si ibuprofen mund të ‘përkeqësojnë infeksionin’.

Mjekët e tjerë kryesorë i kanë bërë jehonë shqetësimeve të tij, duke pranuar se ilaçi pa recetë mund të dobësojë sistemin imunitar dhe madje të ngadalësojë shërimin.

Si përgjigje, NHS tërhoqi këshillat e saj për njerëzit që të përdorin ibuprofen për të vetë-mjekuar dhe rekomandoi paracetamol i cili funksionon në një mënyrë tjetër.

Masa ishte paraprake ndërsa shkencëtarët mblodhën më shumë prova, me rregullatorët e drogës duke cituar ‘mungesë’ të hulumtimit në zonë.