SHPËRNDAJE

Tregimi në lidhje me blerjen e supozuar të pasurive të patundshme në Vranjë nga shqiptarët përsëri aktuale në publikun serb, përveç në qytet, ku drejtuesit kryesorë të jetës dhe institucioneve social-politike që duhet të ketë të dhëna të tilla nuk mund të konfirmojë këtë informacion, shkruan Telegraf transmeton presheva.com.

Dragan Nikolic, një avokat nga Vranja dhe ish deputet i SNS në parlamentin e Serbisë, ka thënë se historia e blerjes së pasurive të patundshme nga shqiptarët në Vranjë krejtësisht të pasakta.

– Tridhjetë vjet punoj si avokat dhe kam absolutisht asnjë informacion për sa i përket nënshkrimit të kontrate të një shitje e pasurive të patundshme ndërmjet qytetarëve të Vranjës dhe shqiptarëve. Unë mendoj se kjo është lajmi i rremë. Nga ana tjetër, të gjithë qytetarët e Republikës së Serbisë dhe madje edhe shqiptarët u lejohet të blejnë patundshmëri, tha Nikoliç.

Sipas tij, është e qartë se kjo është tendencioze dhe se dikush dëshiron të trembë qytetarët e Vranjës, Nishit dhe Serbisë Jugore.

Mendimi im si avokat dhe si një qytetar i Vranjës është se është e pamundur për të kryer një tregti në pasuri të patundshme në Vranjë, dhe për këtë nuk ka të dhëna të regjistruara. Secili noter ka një libër i cili regjistron emrin e blerësit dhe shitësit, kështu që ju mund të garantoj se ne avokatët do ta kishim mësuar, dhe pasi ne nuk e dijmë që dikush prej shqiptarëve ka blerë pasuri të patundshme në Vranjë dhe u transferua në emrin të vet, kjo do të thotë se diçka nuk ka ndodh – përfundon Nikoliç, transmeton presheva.com.

Nebojsha Stojmenoviq, Shef në kadastrën e patundshmërive në Vranjë, thotë se ai nuk mund të mohojë as të konfirmojë të dhënat për blerjen e pasurive të patundshme nga shqiptarët.

– Të dhënat nuk përpunohen në Kadastër në baza kombëtare, mbi shtetësinë e blerësve dhe shitësve. Nuk ka regjistër të veçantë në këtë drejtim. Unë nuk mund të lejoj që të analizoj këto lloj të dhënash, kushdo që mund të blejë diçka është një blerës – shton Stamenoviç.

Në zyrën e Milena Stankoviç, një prej noterëve në Vranjë, thonë se ata nuk do të japin informacion në lidhje me përkatësinë etnike të blerësit dhe shitësit.

Olivera Stamenović gjithashtu një noteri në Vranjë, por thotë se në praktikën e saj nuk ka kontrata për blerjen dhe shitjen e pasurive të patundshme në mes të shqiptarëve dhe qytetarëve të Vranjës.

Nga të gjitha që u tha më sipër, është konstatuar se në Vranjë shqiptarët nuk blejnë pasuri të patundshme, të paktën jo nën emrat dhe mbiemrat shqiptarë.

Gazetar Nikola Lazic, redaktor i portalit Bujanovackeportalit dhe ish redaktor gazete Vranjske, i cili jeton në Bujanoc, gjithashtu beson se historia e blerjes së pasurive të patundshme në Vranjë nga shqiptarët nuk kanë asnjë bazë reale.

– Kjo është një histori që ndodh periodikisht 20 vitet e fundit, dhe zakonisht ndodh kur sillen lojërat e mëdha politike, siç është aktualisht dialogu aktual në Bruksel, në lidhje me Kosovën. Shqiptarët po përpiqen të anatemojnë dhe të tregojnë se janë ata që supozohet të blejnë pasuri të paluajtshme, diçka shumë e rrezikshme dhe e tmerrshme. Por nga ana tjetër, duke supozuar se është e vërtetë që blejnë një pronë jashtë Bujanoc dhe Preshevë, ata janë qytetarë të Serbisë dhe kanë një të drejtë legjitime për të blerë, ku ata korrespondonte me atë që u tha Lazic.

Ai shton se nuk ka të dhëna zyrtare për këtë shitje.

– Kam dëgjuar jozyrtarisht se disa shqiptarë blejnë disa lokale në Nish, për arsye thjesht ekonomike, sepse ky është një investim i mirë. Ata nuk janë të interesuar të jetojnë në Nish, sepse në këtë rast ato janë thjesht interesa ekonomike. Për Vranjen nuk e di se ata kanë blerë diçka, gjithçka është në nivelin e thashethemeve – vuri në dukje Laziq.

Sipas Telegrafit, shqiptarët, kryesisht të rinj, kanë një qëllim për të shkuar në Perëndim, ata nuk i intereson për të jetuar jo në Bujanoc, Preshevë, Vranjë apo Nish.