SHPËRNDAJE

Njëzet vjet më parë, gazetarja e famshme britanike Jill Dando u vra. Rasti nuk ishte përfunduar dhe një nga teoritë ishte se ajo u vra me urdhër të kriminelit Zhelko Razhnatoviq Arkan.

Tani, për herë të parë, një serb, i cili dyshohet nga policia britanike si vrasëse e saj, dha një intervistë për “Daily Mail”.

Gazeta britanike nuk e publikoi emrin e tij, por ai pranoi një intervistë vetëm nën pseudonimin “Milan Mitroviq”.

“’Mitroviq’ është tani rreth 60-vjeç dhe është lindur në Angli. Ai e pranoi se e di se si përdorën armët e zjarrit dhe, më e rëndësishmja, ka konfirmuar se ai ishte marrë në pyetje nga detektivët e Scotland Yard, nën dyshimin se vrau Jill Dando, prezantuese e BBC-së më 26 prill 1999”, shkruan “Daily Mail”.

Ai kaloi shumicën e jetës në krimin e organizuar, katër herë ishte në burg dhe kreu vjedhjen e parë kur ishte 17-vjeç.

Sipas “Daily Mail”, ai është i vetmi serb ende i gjallë, emri i të cilit ishte në hetimin e vrasjes së gazetares.

Si i tillë, ai është personifikimi i një prej teorive më të vazhdueshme konspirative në lidhje me vrasjen – dhe se vdekja e Jill Dando ishte një akt i hakmarrjes për përfshirjen e Britanisë në bombardimin e Jugosllavisë.

Tregimi për një “lidhje serbe” të mundshme përfshinte MI5 dhe MI6 në “Operacionin Oxboro” – emri i koduar i policisë për hetimin e vrasjes së Dando.

Midis 1400 emrave të të dyshuarve të mundshëm, të mbledhur nga burime të ndryshme, rreth njëzet prej tyre ishin me origjinë jugosllave.

Këto vlerësime janë bërë nga Departamenti i Veçantë dhe Shërbimet e Sigurisë në emër të divizionit të vrasjes në Scotland Yard.

Detektivët madje intervistuan një njeri që pretendonte të ishte pjesë e organizatës së “Dorës së Zezë”, që thuhet se ishte pas komplotit për vrasjen e princit të kurorës austro-hungareze Franco Ferdinand.

Pse serbët dëshiruan vdekjen e Dando?

Përgjigjja për këtë është se më 6 prill 1999, Dando kishte folur në BBC1 për situatën në Kosovë dhe kërkoi ndihmë për refugjatët shqiptarë që po përndiqeshin nga regjimi kriminal i Sllobodan Millosheviqit.

Herët në mëngjesin e 24 prillit, NATO goditi ndërtesën e RTS, televizionit publik që ishte në shërbim të politikës së ndyrë të regjimit serb, ndërsa dy ditë më vonë Dando u vra në prag të shtëpisë së saj në Fulham në Londër.

“Daily Mail” më 28 prill 1999 shkroi se “Jill ishte vrarë nga një mercenar i paguar serb?”

Më vonë gjatë asaj jave u publikua se dy javë para vrasjes, Jill kishte marrë kërcënime nga një “burim serb”, i cili i kishte thënë asaj të mos kërkojë më ndihmë për Kosovën, transmeton KosovaPress.

Mitroviq ishte bir i serbëve që ishin pjesë e regjimit mbretëror që kishin ikur në Angli, kur komunistët morën kontrollin mbi Jugosllavinë. Ai është i lindur në Angli, por flet rrjedhshëm gjuhën serbe.

Në luftën e Bosnjës luftoi në anën e serbëve dhe shfrytëzoi gjasat për t’u marrë me biznes.

Mitroviq pranon se kishte njohur Arkanin, në një bar në Beograd. Pavarësisht krimeve të shumta të dokumentuara të Arkanit, “Daily Mail” shkruan se Mitroviq kishte insistuar se Arkan “ishte njeri i ndershëm”.

“Nuk e kam vrarë gazetaren. Pas atij takimi, nuk e kam parë më Arkanin”, pohon Mitroviq, duke shtuar se Arkan nuk e kishte urdhëruar të vrasë Dandon.