SHPËRNDAJE

Në një intervistë për gazetën serbe Politika, kandidati për kryetarë të shtetit të Maqedonisë së Veriut Blerim Reka ka dhënë motivin për kandidimin si dhe një këndvështrim për gjendjen aktuale në vend.

Ai tregon se motivi i tij për kandidimin për kryetarë shteti janë për të ardhmen më të mirë të qytetarëve. Ti përfaqësojë shqiptarët si kandidat i pavarur, të liroj shtetin nga elitat të cilat e kanë kapur shtetin dhe ta demonoplolizoj skenën politike në vend. Ai thotë se : “Si një kandidat i pavarur që nuk i takon asnjë partie dhe as kombësinë e të dy kandidatëve të tjerë, mendoj se kandidatura ime mund të jetë e shëndetshme për demokracinë në vend, si një formë e balansi ose korrigjim të politikat e degëve të tjera të qeverisë, kështu që mos të lejojmë të marrë një parti të vetme dhe dominimin e vetëm në vend”.

Blerim Reka në intervistë sqaron se platforma e tij është unifikuese dhe se pa konsensus ndëretnik nuk mund të ndërtohet shteti i cili do të integrohet ne organizatat evroatlantike. Qytetarëve u është shitur nacionalizmi komercial dhe patriotizmi i tenderëve për të mbuluar korrupsionin dhe aferat korruptive. Elita nacionaliste krijoji ATM (bankomate) në vend dhe se ata janë fajtorë për largimin e të rive nga vendi.

Kandidati për kryetarë të vendit gjithashtu tregoi për mendimin e tij rreth proceseve që ndodhin rreth vendit tonë sidomos për bisedimet mes Prishtinës dhe Beogradit. Pas gati tre dekada e procesit tranzicionit post-konfliktit Berlinit është një shans për evropianizimin e Ballkanit se problemet rajonale nuk duhet të balkaniojnë Evropën. Integrimi i të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE është i vetmi model i mundshëm i integrimit, duke pasur parasysh rivalitetet tradicionale midis fqinjëve individualë. Kjo do të shmangte veton e anëtarit të parë të BE në pritjen e të tjerëve.

“Marrëveshja Beograd-Prishtinë është vendimtare për stabilitetin e Ballkanit. Unë besoj se elitat e reja të qeverisë serbe kanë mësuar nga gabimet e paraardhësit e tij që nga vitet nëntëdhjetë. Kosova nuk është më pjesë e Serbisë. Është koha që Serbia të lirojë Kosovën. Pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme dhe Serbia do të jetë më mirë që Kosovën ta këtë fqinj të mirë.

Qytetarët e  Maqedonisë së Veriut do të përballet së për së pari nerë me zgjedhjen e presidentit të shtetit midis tre profesorëve të universitetit. Kandidati i pozitës është Stevo Pendarovski kurse  Gordana Siljanovska Davkov mbështetet nga opozita me VMRO-DPMNE (për herë të parë kjo grua është nominuar për funksionimin kryetarë i shtetit të Maqedonisë). Blerim Reka është një kandidat zyrtarisht i pavarur, me mbështetjen e opozitës shqiptare – Aleancës për shqiptarët dhe lëvizjen Besa.