SHPËRNDAJE

Edhe pse për disa vite është temë aktuale për blerjen e tokës dhe shtëpive në Nish, Vranjë, Bujanoc, Medvegjë dhe Kurshumli, dhe përveç dëshmisë të qytetarëve se në jug ka nga ata që në emër të shqiptarëve etnikë janë duke blerë shtëpitë dhe tokën nga serbët, ende jemi pa të dhëna zyrtare dhe dëshmitë flasin për “pushtimin” shqiptar të kësaj pjese të territorit serb, shkruan “Juzne vesti”, transmeton presheva.com.

Përveç “lojës me shifra” dhe deklaratat politike mbi këtë temë, askush nga krye i qeverisë nuk ka dhënë informacion zyrtar.

Ministri Nebojsha Stefanoviq ka thënë se “policia nuk do të lejojë regjistrime fiktive” dhe ndryshime demografike të jugut të Serbisë, dhe presidenti Aleksandar Vucic njofton se ai “së shpejti të dalë me të dhënat zyrtare.”

Një person anonim, i cili ka njohuri me blerjen dhe shitjen e pasurive të patundshme në Bujanoc, ka thënë se ky biznes nuk është i lidhur me një lloj të ashtuquajtur “pushtimi Shqiptarë” të pronës, por bëhet fjalë për principet e tregut:

– Për dallim me kohët e shkuara, tani shqiptarët në Bujanoc po shesin shtëpi. Ky është një biznes i pastër, askush nuk e detyron askënd të shesë pronën, thotë ky bashkëbisedues.

Ai konfirmon se një numër i caktuar i shqiptarëve bleu prona në Vranjë dhe Nish:

– E di këtë, siç e di që këta blerës nuk do të jetojnë në Vranjë apo Nish. Është një lëvizje e pastër e biznesit, sepse është për vendasit në vende tërheqëse ku çmimi i qirasë është shumë më i madh se këtu. Pronarët as nuk paraqiten atje, ata kanë njerëz që marrin të hollat e qirasë për ta.

Sipas të dhënave të “Juzne vesti”, në Komunën Palilula të Nishit një serb ka ofruar fqinjit të tij për të shitur banesën e tij një shqiptari me ndërmjetsimin e tij, por për shumë më tepër para se sa vlen kjo banesë.

– Nuk e di nëse ai ka të bëjë me shitjen për ta, por më tha se mund të shesë apartamente. Shqiptarët po blejnë me më shumë para sesa vlera e tregut – thotë një bashkëbisedues.

Kurrë nuk është marrë ndonjë informacion zyrtar në lidhje me se sa pronë të serbëve nga Kosova, Medvegja, Preshevës dhe Bujanocit ishin shitur në 4 vitet e fundit me anë të kontratave të blerjes./presheva.com/