SHPËRNDAJE

Ka shumë shkaqe që një person të zgjohet me ankth, duke përfshirë stresin nga puna, shkolla, apo çështjet e marrëdhënieve.

Megjithëse është e zakonshme të zgjoheni duke u shqetësuar kohë pas kohe, nëse një person e përjeton atë shpesh, ata mund të kenë çrregullime të përgjithshme ankthi.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit (GAD) është një gjendje që shkakton shqetësim të pakontrollueshëm dhe të tepruar që ndikon në jetën e përditshme të një personi. GAD mund të shkaktojë që një person të zgjohet për shkak të ankthit ose të ketë vështirësi në rënie ose duke qëndruar në gjumë.

Simptomat e zakonshme të GAD janë: nervozizëm apo shqetësim, i vështirë për t’u përqendruar, lodhje dhe sulme të shpeshta.

GAD dhe çrregullime të tjera ankthi mund të zhvillohen me kalimin e kohës.

Shkaktarët e mundshëm për ankthin e mëngjesit përfshijnë:

-Stresi në punë, shtëpi apo shkollë

-Përdorimi i substancave ose alkoolit

-Problemet e marrëdhënieve

-Ngjarjet e jetës

-Çështjet financiare

-Çështjet e shëndetit fizik

-Çrregullime të tjera të shëndetit mendor

Nëse keni këto probleme atëherë duhet të vizitoni mjekun, psikiatrin apo një psikolog që diagnostikon ankthin.