SHPËRNDAJE
Fritz Zurbruegg, Vizepraesident des Direktoriums der SNB, praesentiert die neue Schweizer 10-Franken-Note der Schweizerischen Nationalbank an der Medienkonferenz in Bern, am Mittwoch, 11. Oktober 2017, in Bern. Die neue Schweizer Banknote kommt am 18. Oktober in Umlauf. (KEYSTONE/Anthony Anex)

Të mërkurën, Banka Nacionale e Zvicrës prezantoi 10-frangëshin e ri. Në qarkullim bankënota e re do të vijë për një javë. Por çfarë mund të bëhet në Zvicër me dhjetë franga?
Tani është bankënota e tretë e serisë së re: në maj ishte lëshuar kartëmonedha e re njëzetfrangëshe, pesëdhjeta është në qarkullim për rreth një vit e gjysmë, shkruan albinfo.ch.
Në mënyrë që publiku i huaj të ketë një ide më të qartë të kostos së jetës në Zvicër, swissinfo sjell një listë të vogël të gjërave që kushtojnë jo më shumë se dhjetë franga:

Djathi
Vetëm gjysmë kilogrami i djathit të famshëm zviceran, si Appenzeller, Greyerzer, Emmentaler ose Tilsiter.

Çokollatë
Në varësi të cilësisë, çokollata zvicerane kushton mes njëzet e shtatëdhjetë franga për kilogram. Për dhjetë franga ju merrni mes tre deri në katër pjesë në një supermarket.

Ushqimi kryesor
Me dhjetë franga mund ta mbushni shportën me një litër qumësht (CHF 1.50), një copë bukë (3.50 CHF), gjashtë banane (CHF 3) dhe një sallatë (CHF 2). Megjithatë, bëhet më e shtrenjtë nëse i shtoni mishin dhe djathin.

Ushqim i shpejtë
Për 9,90 CHF, McDonald dhe Burger King ofrojnë rregullisht një meny të përbërë nga një hamburger, patate të skuqura dhe një pije. Për dhjetë franga gjithashtu mund të blini një qebap ose një pizza, duke përfshirë pije.

Pije
Në një kafene mund të pini dy kafe, dy birra ose dy decilitra verë për pak më pak se dhjetë franga.

Biçikleta
Në shumë qytete është e mundur të marrësh me qira një biçikletë për 14 franga ose një biçikletë elektrike për tri orë për dhjetë franga.

Treni
CHF 9.20 kushton një biletë nga Berna në Solothurn. Distanca është rreth 45 kilometra. Nëse keni një abonim Halbtax (CHF 185), ky çmim përfshin kthimin në Bernë.

Tramvaj dhe autobus
Një biletë ditore për dy zona kushton CHF 8.80 në Cyrih. Në Bernë megjithatë ekzistojnë trembëdhjetë franga, përveç nëse një person ka një abonim Halbtax.

Derivate
Me dhjetë franga ju mund të furnizoni rreth 6.5 litra benzinë ose naftë.

Taksi
Për shumë njerëz, taksi është një luks. Në qytetin e Bernës, për shembull, mund të udhëtoni vetëm një kilometër me CHF 10 (çmimi bazë 6,80 CHF dhe CHF 3,90 për kilometër).

Kulturë
Vizita në kino është e pamundur me dhjetë franga (një vend kushton të paktën CHF 13). Një vizitë në një koncert kushton të paktën njëzet ose tridhjetë franga. Nëse shfaqet një muzikant i njohur, çmimet janë shumë më të shtrenjta. Vizita në muze është megjithatë e mundur me dhjetë franga, veçanërisht për studentët ose pensionistët.

Sport
Hokej ose lojëra të futbollit të ligës nacionale vështirë se mund të vizitohen me dhjetë franga. Vendet e përhershme kushtojnë njëzet ose tridhjetë franga. Nëse keni vetëm dhjetë franga në dispozicion, ju duhet të jeni të kënaqur nëse shikoni ndeshjet në ligat më të ulëta.

Prezervativ
Paketa prej njëzet copë kushton rreth 8.30 franga.