SHPËRNDAJE

Bujanoci, Presheva dhe Medvegja janë akoma mjedise jashtëzakonisht të ndjeshme, me një ekuilibër të brishtë në marrëdhëniet ndëretnike.

Kjo është arsyeja pse një qasje aktive e të gjitha institucioneve shtetërore është ende e nevojshme, si dhe bashkësia ndërkombëtare, kryesisht OSBE, në mënyrë që ky bilanc të mos rrezikohet, tha për FoNet, përcjell presheva.com kryetari i parë i Trupit Koordinues për këto tri komuna, Nebojsha Çoviç.

“Pas dekadash përpjekjesh për ta bërë qeverisjen vendore multietnike dhe plotësisht gjithëpërfshirëse, pas dekadave të gjykimeve nga përfaqësuesit e trupit diplomatik dhe organizatave ndërkombëtare nga partitë politike shqiptare në këtë pjesë të Serbisë, të cilët vazhdimisht janë ankuar se ky proces nuk është aq i shpejtë sa ata do të donin të ishte, është zhgënjyese që doli që edhe 20 vjet nuk ishin të mjaftueshme për politikanët shqiptarë në jug të Serbisë për të kuptuar dhe pranuar plotësisht thelbin e një shoqërie demokratike multietnike dhe gjithëpërfshirëse,” tha Coviç, përcjell presheva.com.

Ai beson se “formimi i një pushteti lokal etnikisht të pastër në Bujanoc, në një komunë ku shqiptarët etnikë përbëjnë pak më shumë se 50% të popullsisë së përgjithshme”, nuk është e mirë për këtë komunë dhe rajonin.

“Megjithëse nuk kam qenë i përfshirë në mënyrë aktive në këtë çështje për 15 vjet, jetrat e humbura nga anëtarët e shërbimeve tona të sigurisë dhe qytetarët e pafajshëm gjatë kësaj krize dhe viteve të përpjekjeve dhe energjisë së madhe që kam investuar me të gjithë bashkëpunëtorët për të heshtur armët dhe të gjitha komunitetet njohin rëndësinë dhe forcën e një shoqërie multietnike, ne kemi të drejtë të mos heshtemi për lehtësinë e padurueshme të mos ndërhyrjes në punën tonë nga të gjithë ata, detyra e të cilëve ishte për të ruajtur këtë ekuilibër të brishtë, “shtoi Coviç.

Ai thotë se “nuk ka dyshim se është mirë që të gjithë përfaqësuesit politikë të komunitetit shqiptar kanë vendosur përfundimisht të përfshihen plotësisht në proceset demokratike në vend dhe unë absolutisht mbështes tezën që në një sistem demokratik faktorët politikë vendosin për koalicionet e mundshme dhe fuqinë ekzekutive”, por paralajmëron se “ky është ende një mjedis jashtëzakonisht i ndjeshëm, me një ekuilibër të brishtë në marrëdhëniet ndëretnike”.

Kjo është arsyeja pse Coviç sugjeron që “një qasje aktive speciale e të gjitha institucioneve tona kompetente është ende e nevojshme, por edhe e bashkësisë ndërkombëtare, kryesisht e OSBE-së, në mënyrë që ky ekuilibër të mos rrezikohet”.

“Koalicioni etnikisht i pastër shqiptar në vetëqeverisjen lokale të Bujanocit është një rezultat i drejtpërdrejtë i presionit disa ditor të Ministrit të Jashtëm shqiptar Gent Cakaj, me origjinë nga Kosova, i njohur për pikëpamjet e tij ekspansioniste, i cili mburrej në mediat sociale se ky ishte suksesi i tij,” tha Coviç, transmeton presheva.com.

Ai paralajmëron se “Cakaj, një zyrtar i një shteti që kërcënon hapur integritetin territorial dhe sovranitetin e vendit tonë me pikëpamjet e tij, kaloi ditë të tëra në jug të Serbisë qendrore pa asnjë mbikëqyrje dhe të bëjë presion ndaj partive politike etnike shqiptare për t’u bërë pjesë e problemit. , dhe jo një zgjidhje e përbashkët dhe një shoqëri multietnike, në të cilën shteti ka investuar materiale dhe burime të mëdha që nga viti 2001 “.

Është për t’u habitur që institucionet tona kompetente i lejuan Cakajt të bredh dhe nxisë komunitetin kombëtar shqiptar në jug të Serbisë qendrore për ditë të tëra pa ndonjë mbikëqyrje, tha Coviç.

“Meqenëse gjithçka në marrëdhëniet diplomatike bazohet në reciprocitet, është e ligjshme të shtrojmë pyetjen nëse Ministri ynë i Punëve të Jashtme Ivica Daçi` mund të shkojë në Shqipëri dhe të udhëzojë komunitetin serb atje për ditë?” “Sidomos nëse kemi parasysh se serbët në Shqipëri u asimiluan me forcë, që emrat e tyre u ndryshuan dhe identiteti dhe feja e tyre u ngulfatën në mënyrë sistematike,” tha Coviç.

Ai thotë se është e vështirë për të të kuptojë “pozicionin zyrtar të kreut të Trupit Koordinues, i cili, mbi të gjitha, qëndron në Beograd, dhe jo në Bujanoc, Preshevë apo Medvegjë, gjë që e bën plotësisht të pakuptimtë se çfarë duhet të jetë puna e tyre për të cilën paguhen”. “Dhe, më në fund, është befasuese që nuk ka ndonjë reagim apo koment të dukshëm nga OSBE dhe faktorë të tjerë ndërkombëtarë që kanë monitoruar shkallën e suksesit të zbatimit të Programit për dekada,” tha Coviç.

Ai thotë se “nuk ka dyshimin më të vogël se i gjithë ky manovër është bërë për të destabilizuar jugun e Serbisë qendrore dhe të përpiqet të tërheqë një paralele me ZSO në dialogun midis Serbisë dhe politikanëve të Prishtinës në Bruksel, që në të vërtetë është plani i Thaçit që nga fillimi”. Prandaj, vlerëson Coviç.

“Për të mos përmendur se sa e vështirëson këtë qasje punën e vështirë tashmë të delegacionit tonë në negociatat e Brukselit, të udhëhequr nga Presidenti Vuçiq, dhe minon përpjekjet tona për të arritur një zgjidhje që do të mbronte interesat tona jetike kombëtare,” tha Coviç.

Ai tha se, për shkak të gjithë kësaj, “është absolutisht e nevojshme që të gjitha institucionet tona të zgjohen urgjentisht nga letargjia dhe të fillojnë të bëjnë punën e tyre”. “Sigurisht që ka një zgjidhje për këtë situatë dhe është absolutisht e nevojshme që ajo të jetë në përputhje me standardet më të larta demokratike,” i tha Coviç FoNet, duke paralajmëruar se gjëja më e rrezikshme ishte që “të vazhdojë të bashkë-mashtrojë që gjërat do të zgjidhin vetë”./presheva.com/