SHPËRNDAJE

E diela, për shumicën prej nesh, është dita e fundit e javës. Nata e së dielës është lajmëruesi i së hënës dhe vdekja e fundjavës.

Megjithatë, në disa vende, e diela konsiderohet dita e parë e javës, jo e fundit.

E diela është shpesh një ditë pushimi për shumë në mbarë botën, me biznese dhe banka që shpesh nuk hapen të dielën ose hapen vetëm për orë të shkurtra.

Fillimisht dita e parë e javës dhe jo e fundit (në një kalendar të nxjerrë nga astrologjia helenistike), e Diela quhet pas Diellit.

Në kalendarin solar të diellit, e kuqja është ngjyra që lidhet me të dielën.

Në astrologji, e diela është e lidhur me Diellin, tranmseton Indeksonline.

Fjala moderne greke për të dielën do të thotë “Dita e Zotit”.

Shumë vende, kryesisht në Europë si Franca, Suedia, Gjermania dhe Belgjika (por edhe vende jo-evropiane si Peruja) zgjedhin të mbajnë zgjedhjet e tyre kombëtare dhe lokale të dielën, qoftë me ligj ose me traditë.

Në shumicën e vendeve të Lindjes së Mesme, e Diela është dita e parë e javës së punës.

Në vitin 321 pas Krishtit, Perandori Romak Konstandini i dekretoi se të dielën do të ishte një ditë pushimi për të gjithë, përveç atyre që merreshin me punë bujqësore.

Në mbarë botën, pothuajse të gjitha bankat mbyllen të dielën.

Ju mund të gjobitet deri në $ 1,000 për fishkëllimë në një të diel në Salt Lake City, Utah.

Turneu profesional i golfit shpesh përfundon të dielën.