SHPËRNDAJE

Mundësia e Ballkanit Perëndimor është në integrimet në BE dhe pa të nuk ka zhvillim ekonomik dhe demokratik, tha presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviq për TV BN.

I pyetur nëse ai po dëgjohej më shumë me presidentin serb Aleksandar Vuçiq apo presidentin e Kosovës Hashim Thaçi, Gjukanoviq u përgjigj: “Me Vuçiqin, shumë më shpesh”.

“Ne dëshmojmë për mbivendosjen globale të politikës dhe sigurisë, dhe ne duhet të jemi të interesuar që Evropa të ruajë konkurrencën e saj”, tha Gjukanoviq.

Duke folur për vendet e Ballkanit Perëndimor, Gjukanoviq thotë se ka pasur shumë kohë të paarsyeshme dhe se kanë ardhur në situatën që lojtarët e tjerë globalë, të cilët kanë interesat e tyre legjitime, treguan interes në këtë rajon.

“Ballkani Perëndimor duhet të jetë një qytetërim, një pjesë kulturore dhe ekonomike e Evropës dhe BE duhet të jetë një lokomotivë që do ta nxjerrë atë”, tha Gjukanoviq.

“Rënia e entuziazmit për zgjerimin e BE-së ka çuar në kritere dhe kushte më të rrepta për t’u bashkuar me BE,” shtoi ai.

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet me Serbinë dhe presidentin Aleksandar Vuçiq, Gjukanoviq thotë se ato nuk janë ftohur, por se nuk janë si më parë.

“Marrëdhëniet mes zyrtarëve dhe jozyrtarëve kanë më pak, disa nuk ishin jozyrtare dhe nuk ishte shumë më parë, ka komunikim,” tha Gjukanoviç.

Sa i përket njohjes së Kosovës, Gjukanoviq tha se vendimi u mor nga shteti sovran i Malit të Zi bazuar në vlerësimin mbi interesat rajonale.