SHPËRNDAJE

Shumë prej nesh mund të ketë kujtime të mira të fëmijërisë, madje edhe ato kujtime të lojërave me baltë e rërë.

Po ashtu, mund te keni kujtime të pakëndshme kur prindërit ju kanë qortuar për shkak të papastërtisë.

Mirëpo, sipas disa studimeve, fëmijët që luajnë në rërë dhe me baltë rritën më të fortë dhe me të shëndetshëm, shkruan Bright Side, transmeton Indeksonline.

Është normale që prindërit të jenë të shqetësuar për higjienën dhe sigurinë e fëmijëve të tyre.

Disa mund të preferojnë që të luajnë në shtëpi sesa në hapësira të hapura.

Bazuar në këtë, autori Richard Louy  intervistoi rreth 3,000 familje dhe pas disa bisedave me fëmijët, ai arriti në përfundim se shumë prej tyre nuk dëshirojnë të luajnë në hapësirat e hapura këto ditë.

Ata preferojnë të jenë në shtëpi, të argëtuar nga teknologjia.

“Fëmijët tanë dhe fëmijët e fëmijëve tanë janë pasardhësit që janë më të shkëputur nga natyra në histori,” me shqetësim thotë ai.

Edhe pediatria Maria Julia Carvalho, insiston se fëmijët duhet të jenë në kontakt me

mikroorganizmat që gjenden në tokë dhe në mjedise të hapura për të ndihmuar zhvillimin e sistemeve të tyre imunitare siç duhet.

Këto lloje të lojrave jo higjienike janë të nevojshme.

Carvalho thotë se duke ardhur në kontakt me bakterie mbështet zhvillimi i duhur i sistemit imunitar në fëmijët.

Në këtë mënyrë, në të ardhmen, ata do të jenë në gjendje të mbrojnë më mirë dhe të mbrojnë veten nga sëmundjet dhe alergjitë.

Richard Louv gjithashtu shtoi se aktivitetet në natyrë inkurajojnë kreativitetin, minimizojnë stresin dhe depresionin, dhe mundësojnë zhvillimin më të gjerë njohës.

Sistemi duhet të përshtatet me mikroorganizmat nga jashtë. Derisa fëmijët rriten, ato fillojnë të bëhen më rezistente ndaj mikrobeve të caktuara.

Kjo ndodh për shkak se ata tashmë janë ekspozuar ndaj tyre dhe sistemet e tyre imunitare tashmë i njohin pushtuesit dhe si t’i sulmojnë ato.