SHPËRNDAJE

Ndërsa artistët britanikë vazhdojnë të pushtojnë top listat, industria e muzikës po vazhdon të llogarisë të ardhurat dhe të tregojë për rritjet që ato shënojnë. Më parë, artistët e ndryshëm britanikë si: Beatles, Rolling Stones dhe Amy Winehouse kanë korrur shumë sukses në Shtetet e Bashkuara. Pra, tani Mbretëria e Bashkuar përfaqësohet nga artistë si: Dua Lipa, George Ezra, Paloma Faith, 1975, Stormzy, Dave dhe Calvin Harris, që mund të jenë emrat që i sjellin më së shumti përfitime muzikës britanike, thuhet sipas një raporti të ri.

Shikuesit e industrisë së muzikës në mbarë botën e shikojnë Britaninë si një treg kyç. Të ardhurat totale të incizimeve britanike tani arrijnë në 1.1 miliardë dollarë në vit (£ 865.5 milionë në monedhën vendase), BPI thotë – një rritje vjetore prej 3.1%, ose 20% në tre vjet. Ndërsa kjo rritje trevjeçare është striza më e gjatë që nga vitet 1990, shifra totale e shitjeve është vetëm 70% e kulmit prej 1.2 miliardë dollarësh në vitin 2001, shkruan Forbes.

“Perspektiva për të ardhmen mbetet pozitive, por ka ende një rrugë të gjatë për të rikthyer terrenin e humbur”, tha Geoff Taylor, Shefi Ekzekutiv i BPI, në një deklaratë. Ai këmbënguli se: “Industria muzikore e regjistruar në Britani të Madhe po tregon rritje të vazhdueshme”.

Analistët muzikantë janë duke pritur për të parë se si tërheqja e planifikuar e Britanisë nga Bashkimi Evropian ndikon në besimin dhe shitjet e konsumatorëve. Të ardhurat nga format fizike kanë rënë me 22.5% në vitin e kaluar, thoshte BPI, duke reflektuar “kushtet e vështira tregtare të përjetuara nga HMV dhe shitësit e tjerë”. Gjithashtu, krahasimet nga viti në vit u bënë më sfiduese nga suksesi global në vitin 2017 të albumeve të artistëve Ed Sheeran dhe Rag’n’Bone Man, shtoi BPI.

Të ardhurat nga biletat u rritën nga abonimet në shërbimet “streaming”, nga platformat si Spotify, Apple Music, Amazon AMZN + 1.96% dhe Deezer, të cilat u rritën me 34.9% në një vit që përbënin 60% të të ardhurave, dy herë më shumë se të ardhurat nga CD (20%) dhe vinil (6%).

Platforma për transmetimin video, kryesisht YouTube dhe Google janë + 1.96%, që krijuan më shumë se vetëm 29.7 milionë funte në këmbim të luajtjeve vjetore prej videove muzikore në Britani, siç vlerësohet nga Shoqata e shitësve me pakicë të muzikës.

Raporti i BPI-së i quajtur “All About The Music 2019” vjen së bashku me thirrjet për qeveritë që të ndërmarrin veprime për piraterinë online dhe mashtrimet si mospërputhja mes vlerave që shërbimet e ngarkimit të përdoruesve, si YouTube, të nxjerrin ekstrakt nga muzika dhe të ardhurat e kthyera në komunitetin e muzikës.