SHPËRNDAJE

Provat tregojnë se inteligjenca emocionale luan një rol të madh në performancën e vendit të punës

Individët me inteligjencë të lartë emocionale performojnë më mirë dhe zakonisht përjetojnë mirëqenie psikologjike dhe fizike.

Emërtoni emocionet tuaja

Njerëzve rrallë u pëlqen të flasin për ndjenjat e tyre, përkundër faktit se emocionet tona ndikojnë në çdo vendim që marrim. Shumë njerëz janë shumë më të rehatshëm duke thënë gjëra të tilla si: “Unë kisha flutura në stomakun tim” ose “një gungë në fyt” sesa ato që ndjehen me të vërtetë, që është trishtim ose ankth.

Praktikoni etiketimin e emocioneve tuaja me fjalë të vërteta – të irrituara, të shqetësuar, të zhgënjyer, etj. Kontrolloni veten disa herë në ditë dhe kushtojini vëmendje mënyrës sesi po ndiheni, edhe nëse nuk e njoftoni me zë të lartë.

Vendosni nëse ndjenjat tuaja janë një mik apo një armik

Çdo emocion që ne përjetojmë ka fuqinë për të qenë i dobishëm ose jo i dobishëm ndonjëherë. I njëjti emocion mund të ndikojë tek ne në mënyrë pozitive ose negative, në varësi të mënyrës se si ne e përdorim atë.

Sapo të përcaktoni se çfarë po ndjeheni në çdo moment, më pas merrni parasysh nëse ai emocion po ju bën shok ose armik në atë kohë.

Jini përgjegjës për emocionet tuaja

Vetëm ju mund të zgjidhni se si vendosni t’u përgjigjeni rrethanave tuaja dhe njerëzve të tjerë.

Mos harroni këtë sa herë që tundoheni të mendoni se dikush tjetër po ju shqetëson emocionalisht. Kështu që sesa të mendoj, “Ai po më bën të çmendem”, provo diçka të tillë, “Mua nuk më pëlqen atë që po bën ai tani, dhe unë jam duke u çmendur”.

Merrni parasysh se si emocionet tuaja ndikojnë në gjykimin tuaj

Për të marrë vendime më të mira, duhet të kuptoni se si emocionet tuaja po ndikojnë në gjykimin tuaj.

Duke vepruar kështu, ju do të balanconi këndvështrimin e logjikës dhe emocionit tuaj, dhe kështu do të pajiseni më mirë për të marrë vendime.

Vini re ndjenjat e njerëzve të tjerë

Kuptimi juaj se si ndihen njerëzit e tjerë është një nga komponentët kryesorë për të ngritur inteligjencën tuaj emocionale. Përqendrimi në këtë do t’ju pengojë të ndërprisni dikë me të cilin nuk jeni dakord ose të hidheni në një argument.

Kushtojini vëmendje gjendjeve emocionale të njerëzve të tjerë. Nëse mund ta dalloni se si ndihet dikush, atëherë do të kuptoni më mirë se si ka mundësi që ai emocion të ndikojë në perceptimin dhe sjelljen e këtij individi.

Kufizoni kohën e ekranit

Shumë kohë në ekran gjithashtu mund të ndërhyjë në aftësinë e një individi për të lexuar ose kuptuar emocione. Dhe siç lexoni më herët, ky është një nga katër përbërësit kritikë të inteligjencës emocionale.

Kalimi i tepërt i kohës në pajisjet tuaja digjitale do të dëmtojë marrëdhëniet tuaja. Në marrëdhëniet romantike, studimet kanë zbuluar që të kesh një smartphone të pranishëm ndërsa je duke kaluar kohë me dikë tjetër mund të frenojë afërsinë dhe të gërryen besimin.

Pushimi është aq i thjeshtë sa të merrni një moment për të ndaluar dhe të mendoni para se të flisni ose të veproni. Kjo mund të ndihmojë t’ju shpëtojë nga momente të turpshme ose nga angazhimi shumë shpejt. Me fjalë të tjera, ndalimi ju ndihmon të përmbahet nga marrja e një vendimi të përhershëm bazuar në një emocion të përkohshëm.

Ju përfitoni nga kritikat

Është e vështirë t’i pranoni reagimet negative. Por ju e dini se kritika është një shans për të mësuar, edhe nëse nuk është dorëzuar në mënyrën më të mirë. Dhe edhe kur është e pabazuar, ju jep një dritare në mënyrën se si mendojnë të tjerët.

Kur merrni reagime negative, ju mbani emocionet tuaja në kontroll dhe pyesni veten: Si mund të më ndihmojë kjo për të mirë?

Ju tregoni ndjeshmëri

Aftësia për të treguar ndjeshmëri, e cila përfshin të kuptuarit e mendimeve dhe ndjenjave të të tjerëve, ju ndihmon të lidheni me të tjerët. Në vend të gjykimit ose etiketimit të të tjerëve, ju punoni shumë për të parë gjërat me sytë e tyre.

Empatia nuk do të thotë të bësh dakord me pikëpamjen e një personi tjetër. Përkundrazi, ka të bëjë me përpjekjen për të kuptuar – që ju lejon të ndërtoni marrëdhënie më të thella dhe më të lidhura.

Ju lavdëroni të tjerët

Kjo fillon kur përqendroheni te e mira në të tjerët. Pastaj, duke ndarë në mënyrë specifike atë që e vlerësoni, ju frymëzoni ata që të jenë versioni më i mirë i tyre.

Të falësh dhe harrosh

Kur ju falni dhe harroni, ju parandaloni të tjerët që të mbajnë emocionet tuaja peng duke ju lejuar të ecni përpara.

Ju e kuptoni se inteligjenca emocionale gjithashtu ka një anën e errët – siç është kur individët përpiqen të manipulojnë emocionet e të tjerëve për të promovuar agjendën personale ose për ndonjë shkak tjetër egoist. Dhe kjo është arsyeja pse ju vazhdoni të përvetësoni inteligjencën tuaj emocionale për të mbrojtur veten kur ata bëjnë.