SHPËRNDAJE

Pse mijëra gra po heqin dorë në këpucë të larta dhe vënë në atlete. Deri tani, takat e larta janë përdorur dhe janë preferuar më së shumti.

Mirëpo, pasojat e deformimit të këmbëve, vazhdimisht i kanë përseritur mjekët të cilët kanë treguar se këpucët me taka janë të parahatshme dhe dëmtojnë këmbët.

Por gjëja më e mirë është se gratë sot janë shumë të gatshme të heqin dorë nga veshja elegante e me take të lartë dhe të shkojnë në zyrë ose në një aktivitet shoqëror të veshur me atlete.

Edhe yjet e Hollivudit janë të gatshëm të heqin qafe takat e lartë të pakëndshme.

Mjekët thonë se pozita e panatyrshme e këmbës shkakton që qendra e gravitetit të zhvendoset, pjesa e përparme e këmbës mbart më shumë peshë dhe muskujt fillojnë të dhembin.

Si rezultat, gratë janë më të prirura për artritin, artrozën, ënjtjen, gjithashtu përjetojnë probleme serioze me shpinën e tyre. Për ata që ende nuk janë gati të heqin dorë nga veshja e tyre e preferuar, mjekët rekomandojnë:

Zgjidhni këpucë me një thembra të trashë: këta këpucë janë disi më të mirë në shpërndarjen e peshës dhe zvogëlojnë rrezikun e shtrembërimit të kyçit të këmbës.

Zgjidhni këpucët me madhësi të duhur në mënyrë që të parandaloni rrëshqitjen e këmbëve nga mbrapa (ky fërkim shkakton thyerje dhe plagë të tjera që mund të rrjedhin gjak).

Bëni ushtrime për të forcuar muskujt e këmbëve.

Disa të dhëna kanë treguar se shitjet e këpucëve sportive janë në rritje.

Në 2014, kompania Nike fitoi më shumë se 16 miliardë dollarë duke shitur këpucë atletike, dhe Adidas fitoi më shumë se 8 miliardë dollarë. Në vitin 2018, të njëjtat kompani kanë fituar 22 $ dhe 12 miliardë dollarë.

Në të njëjtën kohë, shitjet e këpucëve me takë të lartë janë në rënie: vetëm në vitin 2017, ato pësuan rënie me 11%.