SHPËRNDAJE

Komisari i BE për Zgjerim, Johannes Hahn ka thënë se prioritet i komunitetit evropian është zgjidhja e konfliktit në mes të Kosovës dhe Serbisë. Sipas tij kjo do ti bënte mirë gjithë Ballkanit në ruajtjen e stabilitetit.

Në një intervistë të gjatë për gazetën austriake Der Standard, Hahn ka folur edhe për liberalizimin e vizave, duke potencuar përkrahjen e madhe të Gjermanisë kundrejt Kosovës. Më poshtë mund të lexoni një pjesë nga intervista e Hahn për Der Standard.

STANDARD: A shihni vullnet politik për përfundimin e një marrëveshjeje mes Serbisë dhe Kosovës?

Hahn: Patjetër e shoh atë në Serbi, por edhe në Kosovë, dhe shpresoj se kushtet për përparim do të krijohen në Kosovë pas zgjedhjeve të reja të mundshme në vjeshtë. Zgjidhja e këtij konflikti është një prioritet i bashkësisë ndërkombëtare.

STANDARD: Austria gjithashtu bllokoi atë që ka të bëjë me Ballkanin. Kështu, Ministria e Punëve të Brendshme ishte kundër liberalizimit të vizave, megjithëse Kosova plotësoi të gjitha kushtet. A ka ndonjë mundësi tani me qeverinë e re pa Herbert Kickl?

Hahn: Në Austri, nuk e di se cili është statusi i fundit në lidhje me liberalizimin e vizave të Kosovës. Mund të theksoj vetëm se qeveria austriake është krejtësisht një nga mbështetësit më të mëdhenj të perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor. Gjermania tashmë ka ndryshuar qëndrimin e saj në lidhje me Kosovën, Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer është shumë në favor të liberalizimit të vizave të vendit. Sepse procedura që Gjermania tani ka të bëjë me kosovarët është shumë më e shtrenjtë dhe më e shtrenjtë sesa regjimi pa viza.

Hahn: Është një çështje e kredibilitetit tonë që edhe ju jeni në përputhje me atë që keni rënë dakord me një partner. Në rastin e Kosovës, kishte 94 kushte dhe këto u vendosën unanimisht nga shtetet anëtare të BE. Kushtet nuk e shpikën komisionin. Pra, parimi im është që nëse vendet kandidate dhe vendet partnere të dorëzojnë, BE duhet të japë gjithashtu.

STANDARD: Por atëherë shtetet anëtare nuk i përmbahen marrëveshjeve.

Hahn: Po, kështu është ashtu. Dhe ky është një problem themelor. Disa qartë besojnë në kohën kur diçka është dakord: kjo nuk ndodh gjithsesi. Duhet gjithashtu të thuhet se kosovarët fillimisht hezituan për dy vjet e gjysmë për të përmbushur kushtet. Tani që i kanë plotësuar ata, ata janë të padurueshëm – në njëfarë mënyre me të drejtë. Por, tashmë kishte ndërtuar një humor negativ në Këshill. Dhe, në thelb, si rezultat i politikës së shtrënguar të migracionit për çështjen e liberalizimit të vizave, është zhvilluar një qëndrim më i ashpër që nuk ishte i pranishëm në masën që ne kemi filluar këto procese. Ne kemi përdorur varje dhe mbytje për të sjellë liberalizimin e vizave për Ukrainën dhe Gjeorgjinë. Kjo tashmë ka përfituar dy milionë ukrainas. Dhe kjo është një gjë e mirë.