SHPËRNDAJE

Rreth gjysma e vdekjeve nga COVID-19 po ndodhin në shtëpitë e përkujdesjes, sipas të dhënave nga disa vende evropiane

Shifrat nga pesë vende evropiane sugjerojnë që banorët e shtëpive të kujdesit kanë llogaritur midis 42% dhe 57% të të gjitha vdekjeve të lidhura me COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga koronavirusi.

Shifrat janë të përfshira në një raport të akademikëve në London School of Economy, i cili përqendrohet në Itali, Spanjë, Francë, Irlandë dhe Belgjikë.

Kjo do të sugjeronte që shifrat e përditshme të shpallura nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar janë shumë të nënvlerësuara, pasi ato përfshijnë vetëm vdekjet në spitalet ku një pacient kishte testuar pozitivisht për virusin.

Pothuajse dy milion njerëz në të gjithë botën janë infektuar nga sëmundja dhe rreth 120,000 kanë vdekur pasi testuan pozitivisht për të, sipas të dhënave nga universiteti amerikan Johns Hopkins.

Të hënën, zyrtari kryesor mjekësor i Anglisë, Profesori Chris Ëhitty tha se 13.5% e shtëpive të kujdesit në Mbretërinë e Bashkuar kishin të paktën një banor me një rast të konfirmuar të koronavirusit, nga 9% javën e kaluar. Por shifrat nga Evropa, të marra midis 6 dhe 11 Prill, sugjerojnë një shkallë më të lartë të infeksionit dhe fatalitetit nga sëmundja.

Në Spanjë, shifrat nga raportet e mediave treguan se 57% e të gjitha vdekjeve të COVID-19 mund të ishin në shtëpitë e përkujdesjes, ndërsa shifrat zyrtare në Irlandë treguan se shkalla që do të ishte rreth 54%.

Në Belgjikë, të dhënat zyrtare treguan një normë prej 42% dhe në Francë kjo shifër ishte 45%. Në Itali, studimi zyrtar tregoi se rreth 53% e vdekjeve të COVID-19 ishin në shtëpi të kujdesit. Studiuesit thanë që sistemet për regjistrimin e vdekjeve të lidhura me COVID-19 në shtëpitë e kujdesit ndryshonin midis vendeve dhe rajoneve të ndryshme.

Profesori Ëhitty tha se dëshiron rritjen e numrit të testimeve në këto shtëpi.

“Një nga gjërat që duam të bëjmë është të rrisim sasinë e testimit të njerëzve në shtëpitë e përkujdesjes si aftësia për të parë shifrat gjatë javëve të ardhshme.’’

“Sepse qartë shtëpitë e kujdesit janë një nga fushat ku ka një numër të madh njerëzish të prekshëm dhe kjo është një zonë rreziku dhe për këtë arsye ne do të dëshironim shumë … të kishim testime shumë më të larta.”