SHPËRNDAJE

Qeveria e Serbisë do të propozojë një konferencë me Republikën e Kosovës dhe pa pjesëmarrjen e fuqive të mëdha për të arritur një marrëveshje dhe vendim mbi njohjen e Kosovës.

Kështu ka deklaruar Steven Meyer, ish zëvendës drejtor i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës (CIA) për Ballkanin, shkruan Danas.

Ish-drejtori i CIA-së për Ballkan deklaroi se është realiste se zona në veri të Ibrit të bëhet pjesë e Serbisë.

Sipas Meyer, problemi i madh do të jetë për serbët në enklava në jug dhe vendet tjera. Por, ai, nuk e përjashton mundësinë e një marrëveshje që të gjitha komunat serbe në Kosovë të jenë të mbrojtura nga Kombet e Bashkuara.

“Do të krijohet një delegacion i OKB-së që t’i vizitojë këtë vende çdo gjashtë muaj për të siguruar që gjithçka është në rregull”, është shprehur ai, duke lën të përmendet që Asociacioni nuk do të ketë kompetenca.

-Po flitet për shkëmbimin territorial. Çfarë mendoni për këtë?

– Disa politikanë flasin për këtë. Ajo kurrë nuk është përmbushur plotësisht. Një nga kushtet kryesore është se fuqitë e mëdha mbeten në anën dhe nuk ndërhyjnë, sepse çdo herë që bashkohen SHBA-ja dhe Rusia, gjërat bëhen më të komplikuara.

Por kjo është e pamundur.

– Jo, është e mundur. Shumë njerëz thonë se këtu – Amerika ka ndërhyrë përsëri. Nëse Vuçiç, Daçiq, Thaçi dhe Haradinaj ulen për të folur dhe për të rënë dakord si qenie njerëzore, thonë SHBA, Rusia dhe BE-ja – mos përziheni. Kështu që unë mendoj se është më mirë për ata të ulen, të përballen me njëri-tjetrin dhe të bien dakord. Ju thatë se ishte e pamundur, por mendoj se është e mundur që fuqitë e mëdha do të mbeten në anën tjetër.

– Cila është arsyeja kryesore që nuk ka marrëveshje ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës?

– Janë propozuar disa plane dhe asgjë nuk ka ndodhur, dhe arsyeja kryesore është se fuqitë e mëdha ishin të përfshira. Njerëzit si Thaçi, Haradinaj dhe Vucic kanë fuqi të madhe. Për shembull, qëllimi primar i Vuçiqit është të bashkohet me Serbinë në Bashkimin Evropian dhe ai është i gatshëm të sakrifikojë Kosovën për BE.

* A do të thotë kjo?

– Po. Unë mendoj se ai është shumë vendimtar për BE dhe kjo është mirë. Unë mendoj se Bashkimi Evropian, përveç gjermanëve, nuk ka rëndësi se çfarë lloj marrëveshjeje do të arrihet, vetëm në mënyrë që të mos ketë luftë. Franca, britanikët, holandezët, italianët … do të pranojnë marrëveshjen e arritur nga Beogradi dhe Prishtina. Uashingtoni është tashmë një histori tjetër, sepse dëshiron të përfshihet dhe të jetë pjesë e negociatave.

* Si mendoni për analizat që Kosova mund të mbetet e ngrirë?

– Ndërkohë, Kosova mbetet e ngrirë dhe asgjë nuk po ndodh. Papunësia në veri të lumit Ibër mbetet një problem, dhe ekonomia nuk është e mirë, ka shumë korrupsion. Çështja e dytë që Kosova dhe Serbia duhet të diskutojnë është bashkëpunimi ekonomik. E di që Ministri Nenad Popoviç kishte ide shumë të mira se si të forcojnë lidhjet ekonomike ndërkufitare, veçanërisht me Serbinë qendrore, dhe mendoj se kjo mund të jetë fillimi i një marrëveshjeje ekonomike. Të dyja palët duhet të bëjnë një kompromis. Siç e dimë, problemi më i madh në këtë pjesë të botës është etnia dhe të dy palët duhet të thonë – ne jemi krenarë për kombet tona, le të bien dakord tani se si të dalim nga kjo situatë.

* Po, edhe pse shkëmbimi i territorit mund të shkaktohet nga një luftë midis Serbisë dhe Kosovës. Çfarë mendoni për këtë?

– Nuk mendoj kështu, sepse është e rëndësishme që të dyja palët të flasin. Ajo që BE dhe OKB, dhe jo NATO, duhet të thonë është – të arrijnë një marrëveshje që dëshironi, vetëm pa luftë. Nëse bëhet fjalë për luftë, ne do të ndërhyjmë. Ideja ime është t’i qasemi kësaj pa konflikte, thjesht të ulesh e të flasësh dhe do të duhen të paktën dy, tre vjet. Por tani asgjë nuk po ndodh. Procesi i Brukselit është i vdekur, si çdo proces tjetër para tij. E di se shumë nga miqtë e mi këtu besojnë se e gjithë Kosova do të kthehet në Serbi një ditë, ndoshta për 100 vjet, por nuk besoj se do të ndodhë. Ndoshta disa pjesë mund të kthehen, por në afat të gjatë, Republika Srpska mund të jetë në tavolinë …

* A do të thotë shkëmbimi i territorit – Kosova për Republika Srpska?

– Po, kjo është ajo që dua të them.

A e thua këtë Milorad Dodik?

– Po, i thashë atij.