SHPËRNDAJE

Deirsa pritet ndryshimi i Ligjit për Mbrojtjen e Popullsisë nga Sëmundjet Infektive, në mënyrë që inspektorët komunalë dhe policët të mund të ndëshkojnë mosrespektimin e masave epidemiologjike, anëtarët e Shtabit të Krizave, epidemiologu Dr. Predrag Kon dhe imunologu Dr. Srdja Jankovic flasin për masat që do të futnin ata urgjentisht.

Masat që janë në fuqi kanë të bëjnë me mbajtjen e detyrueshme të maskës në ambiente të mbyllura, duke respektuar distancën fizike, si dhe ndalimin e mbledhjes për më shumë se 30 persona, por gjithsesi, për shkak të numrit të rritur të koronave të infektuar me virusin ditët e fundit, Dr. Kon dhe Dr. Jankoviq disa masa të tjera që ata po mbrojnë. Gjegjësisht, ata të dy bien dakord se shteti i ndaluar nuk është zgjidhja tani, transmeton presheva.com.

Masat e Dr.Konit

Epidemiologu Dr. Kon vazhdimisht paralajmëron dhe apelon që të respektohet masa, si përmes rrjeteve sociale ashtu edhe në adresë të publikut, dhe me rritjen e numrit të të infektuarve, mesazhet e tij duket se po bëhen më të forta.

Maska të detyrueshme në ambiente të hapura

Kështu, ai së pari deklaroi se maskat duhet të jenë të detyrueshme në të hapur, por që për shkak të pjesës ligjore, kjo masë nuk mund të zbatohet.

– Ne jemi të bashkuar në faktin se ato duhet të jenë të detyrueshme të mbahet maska në të hapur. Ne fillimisht folëm për zonat e këmbësorëve dhe kjo u pranua. Kur them se kemi më shumë frikë nga ndëshkimi sesa nga vdekja, kjo vlen si për qytetarët ashtu edhe për qeverinë. Vlen për të gjithë. Nëse nuk jemi në gjendje të fusim një masë, kjo nuk është pyetje për mua, le të tingëllojë e frikshme, por është e vërtetë – tha ai, përcjell presheva.com.

Ndalimi i kontakteve

Përveç masës së mbajtjes së detyrueshme të maskës në ambiente të hapura, Dr. Predrag Kon ka folur shumë gjatë ditëve të fundit për ndalimin e kontakteve në mënyrë që të parandalojë përhapjen e mëtejshme të virusit, duke marrë parasysh që masat në formë rekomandimesh nuk respektohen sa duhet.

– Kur nuk i respektojmë plotësisht masat, rruga për të dalë nga situata është të shmangim plotësisht kontaktet. Një herë thashë që ne duhet të zbatojmë zyrtarisht ndalimin e kontakteve dhe të sigurojmë që ajo që kërkojmë të zbatohet. Kur duhet të merret? Dje. Është e nevojshme të merren masa menjëherë – theksoi Kon.

Në një rast, duke folur për situatën epidemiologjike, ai e krahasoi veten me një korb që sjell lajme të këqija./presheva.com/