SHPËRNDAJE

Lexoni këshillat e nutricionistes dhe mësoni kur është më së miri të pini ujë

Edhe pse ekziston teoria mbi atë se sa ujë duhet të pimë para, gjatë dhe pas ushqimit, shumica e njerëzve pa u menduar konsumojnë sasi të mëdha uji derisa hanë, duke shpresuar që kështu më mirë do ta tretin ushqimin.

Mirëpo, ekspertët rekomandojnë t’i kushtoni kujdes sasisë së ujit që e pini, sepse ai e pengon procesin e tretjes.

“Trupit tuaj i nevojitet pothuajse dy orë ta tretë atë që e hani. Ushqimi kalon nëpërmjet fytit deri në stomak dhe atëherë nëpërmjet zorrëve, para se të nxirret nga organizmi. Në trup ekziston lëngu i cili ndihmon në tretjen dhe nëse pini ujë para ushqimit, o vetëm që e rralloni lëngun por edhe e shqetësoni organizmin gjatë tretjes. Për këtë shkak nuk rekomandohet të pini ujë para ushqimit. Dhe nëse megjithatë vendosni të pini ujë, pini gjysmë ore para se të filloni të hani”, thotë nutricionistja Dr. Anju Sood.

Ajo gjithashtu këshillon që të mos pini ujë gjatë ushqimit, sepse i rëndon zorrët dhe lukthin që në mënyrë normale të tretë atë që e keni ngrënë.

“Disa njerëz të cilët pinë ujë gjatë racioneve kanë zorrë të zgjeruara”, thotë ajo.

Në hulumtimet e saj theksohet që nuk duhet “ngarkuar shumë” me ujë pas ushqimit, sepse ai ju “fryn” dhe do të çrregulloni procesin normal të tretjes dhe më shpejt do të jeni sërish të uritur. Propozon të pritet gjysmë ore para se të pini ujë pas ushqimit.

Rekomandimi ynë është që të ndani dy litra ujë në gjithë ditën dhe gradualisht të pini, kështu që kurrë të mos stërmbusheni.

Uji i tepërt çrregullon tretjen, andaj mund të ndodhë që teprica e ushqimit të mbetet në organizëm dhe të çrregullojë nivelet e insulinës dhe të sheqerit, – kjo çon në diabet.