SHPËRNDAJE

Është besim i zakonshëm për shumë njerëz që praktikisht të gjitha ushqimet mund të ruhen më së miri kur vendosen në frigorifer. Në realitet, jo gjithmonë kështu ndodh. Ekzistojnë disa përjashtime vërtet të rëndësishme.

Në fakt, në rastet e ushqimeve që do të bëjmë të njohura, ky veprim do të paraqiste një gabim serioz. Pra, le të shohim se cilat ushqime janë dhe për cilat arsye duhet të mbahen larg frigoriferit.

1.Qepë

Qepët nuk duhet të futen kurrë në frigorifer, pasi lagështia do të zbuste shtresën e tyre të jashtme duke shkaktuar përkeqësim të shpejtë. Këshilla është pra t’i mbani në një vend të thatë dhe të freskët.

2.Avokado

Avokado është një frut që duhet të mbahet larg frigoriferit dhe përfundon në temperaturën e dhomës.

3.Patatet

As patatet nuk duhet të futen në frigorifer. Në fakt, ato janë të pasura me niseshte, një substancë që priret të ndryshojë në kontakt me të ftohtin. Mënyra më e mirë për t’i ruajtur ato është t’i vendosni brenda një qese letre në një vend të errët dhe të freskët.

4.Domate

E njëjta vlen edhe për domatet si për patatet. Në fakt, frigoriferi përfundon duke ndryshuar dhe neutralizuar shijen e tyre. Në këtë rast ato duhet të ruhen në temperaturën e dhomës dhe larg dritës së drejtpërdrejtë të diellit.

5.Kafja

Mbajtja e kafesë në frigorifer nuk rrit aromën e saj siç mendojnë shumë njerëz, por përkundrazi thith gjithë lagështinë. Pasoja është se kjo ndodh edhe për aromat e këqija. Për këtë arsye, duhet të mbahet në një kavanoz të mbyllur fort që nuk lejon hyrjen e dritës dhe në një vend të freskët.

6.Hudhra

E njëjta gjë është e vërtetë për hudhrat si për erën e fortë që përhap ashtu edhe për faktin që frigoriferi e bën formimin më të shpejtë.

7.Mjalti

Asnjë frigorifer për mjaltin pasi temperaturat e ulëta favorizojnë formimin e kristaleve dhe ndryshimin e shijes.

8.Bukë

Në rastin e bukës, frigoriferi përshpejton përkeqësimin e tij. Për këtë arsye rekomandohet që ta mbani në tepsi ose në një qese të shpuar.

9.Bananet

Bananet janë fruta të cilat, nëse mbahen në frigorifer, priren të nxijnë dhe ndryshojnë aromën e tyre. Prandaj do të ishte më mirë t’i mbani ato të lidhura me njëra-tjetrën duke e mbështjellur pjesën e tyre prej druri me letër alumini