SHPËRNDAJE

Paraja, puna dhe përgjegjësitë e familjes janë tri arsyet kryesore pse ndiheni të stresuar

Një studim zbuloi se ky stres mund të jetë edhe më shqetësues sesa duket, pasi ai mund të ndikojë jo vetëm në mendjen e njerëzve, por edhe në shëndetin e tyre fizik.

Një grup ekspertësh nga Universiteti i Yale studiuan lidhjen midis ngjarjeve stresuese dhe ndryshimeve në peshë te njerëzit dhe zbuluan se marrëdhënia nuk ishte aq pozitive.

Stresi dhe ankthi jo vetëm që dëmtojnë trupin e njeriut, ata gjithashtu e inkurajojnë atë që të fitojë peshë në mënyrë të pakontrollueshme, sepse mund t’ju japi të njëjtin numër kalorish që përmbajnë dy hamburger.

Ky studim zbuloi se episodet e stresit shkaktojnë një rritje të niveleve të kortizonit. Kjo tepricë e kortizonit, e vendosur në zonat ku ruhet rezervat e dhjamit, përkthehet në gjenerimin e rreth 300 kalorive, që është afërsisht i njëjti numër që kanë dy hamburger.

Çështja është se stresi gjithashtu shkakton një nxitje të oreksit . Personi, atëherë jo vetëm që është në ankth, por gjithashtu po fiton peshë shtesë vazhdimisht.

Për më tepër, ky stres dhe kombinimi ushqimor me kalori të larta e bën metabolizmin të ngadaltë, duke kontribuar në ruajtjen e më shumë yndyrave.

Kjo mund të jetë për shkak se gratë që janë të stresuar gjithashtu paraqesin nivele më të larta të insulinës, një hormon që rrit depozitimin e yndyrës