SHPËRNDAJE

Agjencia Hapësinore e Mbretërisë së Bashkuar ka konfirmuar se po harton rregulloret për hapësirën e parë hapësinore të Evropës që do të ndërtohet në Cornwall.

Udhëtimet e raketave do të lejojnë pasagjerët të përjetojnë mungesën e peshës dhe të shohin lakimin e planetit dhe mund të nënkuptojnë udhëtime 90 minutash në Australi.

Rregullat janë duke u hartuar tani për të lejuar fluturimin hapësinor njerëzor të nën-orbitës nga hapësirat në anijen kozmike Virgin Galactic brenda dekadës së ardhshme.

Fluturimet nën-orbitale, të cilat aktualisht po kalojnë teste në SHBA, mund të funksionojnë nga baza në fillim të 2020, thanë zyrtarët.

Një port hapësirë do të ndërtohet në malet skoceze në Sutherland, e cila është identifikuar si një vend për nisjen e raketave që mbajnë satelitë mikro.

Astronauti britanik Tim Peake, 47 vjeç, tha se është “tepër e rëndësishme që ne të udhëheqim rrugën në turizmin hapësinor”.

“Është mjaft me rëndësi për Britaninë që të jetë hapësira e parë hapësinore në Evropë dhe që të jetë në gjendje të ofrojë ato shërbime. Ne kemi legjislacionin e duhur dhe kemi planifikuar infrastrukturën tonë, e cila do të jetë mjaft e madhe” tha ai.