SHPËRNDAJE

Zvicra prezantoi masën për maskë të detyrueshme në trena, tramvaje, autobusë dhe mënyra të tjera të transportit publik më 6 korrik, në përpjekje për të kufizuar përhapjen e Covid-19. Para atëherë, vetëm 16% e të pyeturve thanë se ndonjëherë mbanin maskë në public, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Tani, 45% thonë se ata gjithmonë ose ndonjëherë veshin maskë, edhe kur nuk përdorin transportin publik, sipas sondazhit të fundit të institutit kërkimor Sotomo në emër të Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), e cila u lëshua të premten.

Dyqane

Tre në pesë njerëz pranojnë veshjen e maskave ​​në dyqane, rezultoi sondazhi. Për dallim nga transporti publik, nuk ka asnjë rregull mbarëkombëtar për dyqanet: i është lënë kantoneve të vendosin. Deri më tani nëntë kantone, përfshirë Cyrihun dhe Gjenevën, kanë vendosur të prezantojnë rregullin (disa tashmë në fuqi, të tjerët hyjnë në fuqi së shpejti). Të premten kantoni Solothurn u bë më i fundit që e bëri këtë nga 3 shtatori, përcjell tutje albinfo.ch.

Por njerëzit duket se janë më pak të prirur të veshin maska ​​për të punuar, me vetëm 33% në favor. Kjo madje ka rënë që nga sondazhi i kaluar në prill. Është një histori e ngjashme për maskën e detyrueshme të veshur në të gjitha kohërat jashtë: 25% (29% në prill).

Në përgjithësi, njerëzit gjithashtu kanë më pak besim tek autoritetet sesa në fillim të pandemisë në Mars. FOPH është kritikuar për shkak të konfuzionit në lidhje me të dhënat e saj Covid-19, duke çuar në një gazetë që do t’i botojë ato: “Zyra Federale e Kockave”.

Shkencëtarët gjithashtu duket se po humbasin besueshmërinë midis popullatës, zbuloi sondazhi, përcjell tutje albinfo.ch.

Aplikacioni SwissCovid

Sondazhi gjithashtu shikoi qëndrimet ndaj aplikacionit SwissCovid, një sistem gjurmimi kontakti që është në dispozicion të publikut zviceran që nga 25 qershori. Aktualisht ka mbi 1.5 milion aplikacione aktive, sipas statistikave të fundit zyrtare.

Sondazhi zbuloi se 40% e atyre që nuk e përdorën ende thanë se po prisnin një ngritje të madhe të rasteve Covid para se të ndryshonin mendimin.