SHPËRNDAJE

Epidemiologu Predrag Kon theksoi se vendimi për mbikëqyrje në këtë moment është një provë e jashtëzakonshme sesi do të funksionoj para Vitit të Ri.

– Masat e mbikëqyrjes do të mbesin, ato nuk janë krijuar vetëm për këtë situatë specifike. Ne mund të mendojmë shumë muaj më parë, por kjo është më mirë – thekson eksperti ynë, tha ai, transmeton presheva.com.

Të Premten, kolona kilometra të gjatë u vunë re, kryesisht në kalimin nga Mali i Zi në Serbi, dhe dy ditë më vonë mbërritën të dhënat e para në lidhje me mbikëqyrjen – epidemiologu dhe anëtar i Shtabit të Krizave Predrag Kon deklaroi se 15,000 turistë tanë janë tashmë nën mbikëqyrje, ata tashmë kanë pozitiv prej tyre ndaj koronavirusit.

Të gjithë e dimë se një numër i madh i njerëzve tanë vijnë kryesisht në vendin e tyre vetëm për festat e Vitit të Ri, kështu që pritet që numri i atyre që do të kalojnë kufirin tonë do të jetë edhe më i lartë se atëherë.

Nëse masa e mbikëqyrjes mbetet, të gjithë ata do të marrin të njëjtin paralajmërim.

Dokumenti i marrë nga çdo qytetar i Serbisë i cili kthehet nga një vend me një situatë të pafavorshme epidemiologjike thotë se ai është nën mbikëqyrje.

Hapi i parë, siç thuhet në dokument, është regjistrimi në faqen e internetit https://www.e-zdravlje.gov.rs brenda 24 orëve nga hyrja në vend. Në vetë sajtin, është e nevojshme të lini të dhënat tuaja, LBO dhe numrin e librezës shëndetësore, dhe pas kësaj të bëni një test të vetëvlerësimit, i cili është për të kthyerit, siç thuhet në faqen e-shëndetit, disi më i detajuar sesa për qytetarët e tjerë.

Më tej, në paralajmërim thuhet se pasi të regjistroheni, ju do të merrni një certifikatë që duhet ta shtypni në mënyrë që të keni dëshmi se jeni regjistruar.

Mbikëqyrja kryhet për 10 ditë dhe, nëse nuk shfaqni ndonjë simptomë, është e nevojshme të dilni nga sistemi në të njëjtën kohë në mënyrë që mbikëqyrja të ndalet.

Eshtë shumë e rëndësishme të theksohet se mbikëqyrja nuk kufizon lirinë e lëvizjes.

Sidoqoftë, ka një shënim për të gjithë ata që kanë disa simptoma të infeksionit të frymëmarrjes: ethe, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje fyti, humbje të nuhatjes dhe shijes, etj. – ata janë të detyruar të telefonojnë në klinikën Kovid.

– Kushdo që vjen dhe ka një përkeqësim të gjendjes së tij, nëse ka ethe ose ndonjë lloj tjetër infeksioni të frymëmarrjes, ka detyrimin të paraqitet në ambulancën Kovid për ekzaminim të mëtejshëm – theksoi më herët për “Blic” epidemiologu Predrag Kon.

Gjatë mbikëqyrjes, të gjithë jeni të detyruar të monitoroni vazhdimisht gjendjen tuaj dhe nëse ka ndonjë ndryshim, dhe të reagoni ndaj dyshimit më të vogël në mënyrë që të parandaloni një pasojë të mundshme.