SHPËRNDAJE

Çdo ditë, saktësisht në 15:00, në faqen zyrtare të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Institutit “Batut” – covid19.rs, publikohen të dhënat për 24 orët e fundit mbi epideminë e Corona virusit në Serbi.

Në një vend, ju mund të gjeni numrin e pacientëve të infektuar, të shtruar në spital, sa janë në respirator, por edhe numrin e të vdekurve.

Gjithashtu, ju mund të shihni numrin e përgjithshëm të personave të testuar, të infektuar dhe të vdekurve që nga fillimi i epidemisë së Corona virusit në Serbi dhe rasti i parë i regjistruar në 6 mars të këtij viti. Në pamje të parë, duket se të gjitha të dhënat janë atje, por një, mjaft e rëndësishme, mungon.

Përkatësisht, askund nuk është e mundur të shihet se sa njerëz janë të infektuar me virusin e koronës në Serbi për momentin. Kështu që ju mund të shihni se sa njerëz janë infektuar që nga fillimi i epidemisë, por nuk ka më asnjë të dhënë se sa njerëz janë sheruar ndërkohë.

Këto të dhëna më parë ishin të disponueshme për publikun, por tani nuk mund të shihen askund, tashmë është e mundur të shihet se në këtë moment kemi 772 persona të shtruar në spital, ndërsa realisht, numri i të infektuarve është akoma shumë më i lartë.

Problemi është se tani vetëm ata në spitale llogariten në “raste aktive”, dhe para kësaj ka qenë rasti me të gjithë Covid-19 të infektuar.

Siç thoshin shpesh anëtarët e Stafit të Krizave, vetëm 10-15 përqind e të infektuarve përfundojnë në spital, ndërsa shumica e të tjerëve janë asimptomatikë ose me një pamje klinike më të butë që nuk kërkon shtrimin në spital.

Dy javë më parë, në njërën nga konferencat për shtyp të Shtabit të Krizave, Dr. Darija Kisić Tepavčević njoftoi se më 11 gusht kemi pasur 8.799 pacientë. Që atëherë, ky numër sigurisht ka filluar të bjerë, por sa dihet zyrtarisht në këtë moment nuk dihet./presheva.com/