SHPËRNDAJE

Franca është e përgatitur për një valë të nxehtë me temperatura që parashikohen të kalojnë 40C këtë javë – potencialisht duke thyer rekordin për qershorin.

Temperaturat pritet të arrijnë 35 gradë ose më shumë të hënën, dhe të rriten edhe më tej deri në kulmin e enjten dhe të premten.

Veriu i vendit – duke përfshirë edhe Paris – do të jetë më i prekur.

Burime të përkohshme janë vënë në vend dhe pishinat publike do të qëndrojnë të hapura më vonë si pjesë e një plani ekstrem të nxehtësisë.

Uji do të shpërndahet dhe një plan kujdesi do të vihet në fuqi për njerëzit e pambrojtur duke përfshirë edhe të moshuarit, pasi lagështia e lartë do të bëjë që 40C të ndihet si 47C në kryeqytet.

Krahasimet janë duke u tërhequr nga vala e nxehtësisë që Franca përjetoi në gusht të vitit 2003 – në të cilën vdiqën pothuajse 15,000 njerëz. Në hapësirën e një muaji të vetme, tre temperaturat e larta të regjistruara ndonjëherë u vendosën, duke arritur në 44.1C më 12 gusht.

Analisti kombëtar i Francës, Meteo France, paralajmëron se temperaturat nuk mund të bien deri në fundjavën e ardhshme – madje edhe gjatë natës, kur temperaturat më të ulëta pritet të mbesin mbi 20 ° C në shumë vende.