SHPËRNDAJE

Filantropia është diçka e preferuar për disa miliarderë, por njerëzit më të pasur në botë nuk i mbështesin të gjitha kauzat në mënyrë të barabartë, sipas “Wealth-X’s 2019 Billionaire Census”.

Dhe shkaqet që ata zgjedhin ndikohen nga një sërë faktorësh, shkruan Business Insider.

Miliarderët amerikanë tradicionalisht financojnë ndërtesa ose departamente të reja në vendet e tyre të varfra, raportoi Wealth-X, ndërsa disa miliarderë preferojnë të dhurojnë për kauza që do t’i vendosin ata në sy të publikut, si artet dhe çështjet publike.

Më poshtë lexoni detajet, për të mësuar 10 arsyet kryesore për të cilat japin para miliarderët, të ranguara nga më pak të popullarizuara në më të njohurat.

10. Strehimi

Jeff Bezos është një nga disa që përbëjnë vetëm 0.1% të miliarderëve që ofrojnë donacione për të siguruar strehim për të pastrehët, sipas Wealth-X. Business Insider kishte njoftuar më herët se një fond i tij kishte premtuar 2 miliardë dollarë për organizatat që luftonin për të pastrehët.

9. Ushqimi, agrikultura dhe të ushqyerit

David Tepper është në mesin e vetëm 0.1% të miliarderëve në mbarë botën që mbështesin financiarisht organizatat që janë të fokusuara në të ushqyerit të të uriturve, sipas Wealth-X. Vetëm Tepper ishte zotuar personalisht për 2 milionë dollarë.

8. Çështjet publike

George Soros, është midis 12.4% të miliarderëve në mbarë botën, të cilët i japin donacione organizatave që fokusohen në çështjet publike, sipas Wealth-X.

Fondacioni i Shoqërisë së Hapur, Soros, ka për qëllim të mbështesë demokracinë nëpërmjet granteve për projekte në të drejtat e njeriut dhe drejtësi, gazetari dhe fusha të tjera, sipas faqes së saj të internetit.

7. Organizatat fetare

Wealth-X raporton se 12.4% e miliarderëve u dhurojnë organizatave fetare, por ndoshta askush më shumë se themeluesi i diskutueshëm dhe CEO i Hobby Lobby, David Green. Ai ka bërë donacione të konsiderueshme të parave dhe pronës në disa kolegje të krishtera duke përfshirë Liberty University, Zion Bible College dhe Universitetin Oral Roberts, sipas Forbes. Green gjithashtu mbështet fondacione që japin literaturë të krishterë dhe ka financuar personalisht shpërndarjen e 1.4 miliard teksteve.

6. Zhvillimi i fëmijëve dhe të rinjve

Ish-CEO i Microsoft, Steve Ballmer, është ndër 31.9% e miliarderëve që japin donacione për programet e zhvillimit të të rinjve, sipas Wealth-X.

Fondacioni i Ballmer, Ballmer Group, fokusohet në “përpjekjet për të përmirësuar lëvizshmërinë ekonomike për fëmijët dhe familjet në Shtetet e Bashkuara të cilët disproporcionalisht kanë gjasa të mbeten në varfëri”, sipas faqes së internetit të organizatës.

5. Mjedisi, ruajtja dhe kafshët

Ruajtja e mjedisit është kauza e katërt më e popullarizuar në mesin e miliarderëve, duke marrë donacione nga 32.6% e miliarderëve të botës sipas Wealth-X.

Drejtori i Tesla, Elon Musk, në mënyrë anonime ka dhuruar 6 milionë dollarë për Sierra Club para se të kërkojë që presidenti i organizatës të publikojë kontributet e tij, njoftoi Bloomberg.

4. Shëndetësia dhe kërkimet mjekësore

Wealth-X raporton se 57.4% e miliarderëve kanë bërë donacione në sektorin e kujdesit shëndetësor.

CEO i Salesforce, Marc Benioff, dhuroi 100 milionë dollarë në Universitetin e Kalifornisë në San Francisko në vitin 2010 për të ndërtuar një spital të fëmijëve që do të emërohet me emrin e tij, sipas NBC.

3. Art dhe kulturë

Familja që ndërtoi një pasuri për shitjen e OxyContin, Sacklers, është e njohur për donacionet e mëdha në muze në të gjithë botën.

2. Shërbimet sociale

Wealth-X ka gjetur se 61.7% e miliarderëve të botës u dhurojnë organizatave që ofrojnë shërbime sociale, një kategori që përfshin parandalimin e krimit, uljen e varfërisë dhe programet e papunësisë.

Familja më e pasur e Amerikës, Waltons, e kanë bërë zhvillimin ekonomik të shtetit të tyre në Arkansas një nga tre qëllimet e tyre filantropike, sipas faqes së internetit të tyre të themelimit.

Themeluesit e Walmart, nipërit e Sam Walton, planifikojnë të shpenzojnë 2.2 miliardë dollarë midis 2016 dhe 2021 përmes themelimit të tyre në shërbimet sociale në Arkansas, përveç arsimit dhe mjedisit.

1. Edukimi

Më shumë miliarderë i dhurojnë arsimit se çdo kauze tjetër, sipas Wealth-X, me 79.5% që mbështesin kauzën.

Ndryshe, siç thuhet më tej, arsimi është në thelb të punës së Fondacionit Gates në Shtetet e Bashkuara, sipas faqes së saj të internetit.