SHPËRNDAJE

Beogradi dhe Prishtina së shpejti do marrin udhëzime për gjetjen e zgjidhjes përfundimtare të çështjes së Kosovës nga vendet perëndimore, por ato do të lënë hapësirë ​​për “amendamente” të mundshme nga të dy palët në kuadrin e dhënë.

Sipas mendimit të liderëve perëndimorë, kjo lloj pune, të përshpejtojë mbylljen e çështjes së Kosovës, shkruan “Veçernje Novosti”.

Ajo që përfshihet në mesin e “rekomandimeve” mund të zbulohet në Samitin e Parisit në fillim të korrikut në qoftë se bëhet fjalë për të dhe sponsorët e të cilëve duhet të jenë Presidenti francez Emanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel.

Parimet për negociatat mbi statusin e Kosovës nuk janë të reja, sepse në vitin 2005 Grupi i Kontaktit ka ngritur tre themeloret: nuk ka ndarje të Kosovës, nuk ka kthim në gjendjen e para vitit 1999 dhe se nuk ka bashkim të vendeve fqinje të Kosovës.

Por përpjekja për t’i lidhur të dyja palët së bashku me këto vija të kuqe nuk dha rezultate në atë kohë.

Diplomati Zoran Milivojeviç beson se në rrethanat e tanishme është e vështirë të vazhdosh bisedimet nëse pozita fillestare është marrëveshja e Brukselit .Ai beson se negociatat do të vazhdojnë mbi bazat dhe parimet për një marrëveshje ligjore dhe një zgjidhje përfundimtare

“Nuk do të duhet të gjejnë një modus që nuk do të jetë njohja e pakushtëzuar e Kosovës as mosnjohjes së pakushtëzuar, por një zgjidhje e mesme. Njohja e Kosovës, siç thuhet, nuk mund të jetë bazë për dialog. Në parim, ajo nuk mund të qëndrojë: njohja, dhe gjithçka tjetër. Mundet vetëm: çdo gjë tjetër, kështu që ne mund të shohim atë që do të pranojmë. Përveç kësaj, Serbia duhet të kërkojë gjithashtu garanci lidhur me marrëdhëniet me Perëndimin dhe vazhdimin e integrimit evropian”.

:Nga sjellja e tanishme e aktorëve kryesorë në procesin e negociatave, sipas ish-ambasadori Milovan Bozhinoviç, mund të merrni përshtypjen se një kornizë për dialog në zgjidhjen përfundimtare tashmë ekziston dhe se të dyja palët janë nën presion për të harmonizuar në përputhje me këto udhëzime.

Ai thotë se, në përgjithësi, përparimi i çdo procesi negociues është një parakusht për përcaktimin e një pike nisjeje.