SHPËRNDAJE

Një nga arsyet e mundshme pse Turqia bleu sistemet ruse të PVO S-400 mund të jetë ajo që presidenti Recep Tayyip Erdogan konsideron Rusinë partnere negociuese në Lindjen e Mesme, duke qenë se ndikimi rus në rajon është dukshëm më i lartë se ai i SHBA, shkruan gazeta Welt.

Sipas mediumit gjerman, sistemi S-400 mund të bëhet një “pikë pa kthim” për Ankaranë, pas së cilës Turqia do të braktisë aleatët e saj perëndimorë.

Më herët u njoftua se seria e parë e sistemeve ruse u dërgua në Ankara. Marrëveshja midis Turqisë dhe Rusisë u realizua, pavarësisht faktit se Ankaraja u kritikua ashpër nga NATO dhe Shtetet e Bashkuara.

Është e vështirë të thuhet pse presidenti turk donte të merrte sistemet ruse me çdo kusht, shkruan gazeta gjermane.

Nuk ka dyshim se Turqia ka nevojë për sisteme moderne të mbrojtjes ajrore, megjithatë, deri tani, siguria e hapësirës ajrore të Turqisë është siguruar nga aleatët e NATO-s, me ndihmën e sistemit ‘Patriot’ të SHBA-së. Ankaraja mund t’i blejë ato vetëm, por këto sisteme janë më të shtrenjta sesa S-400.

Tani për tani, është e paqartë pse Turqia ka nevojë për sisteme mbrojtëse ruse antiajrore. Vendosja e tyre në bregun perëndimor ose në jug mund të forcojë më tej epërsinë ushtarake të Turqisë mbi Greqinë, por tani për tani nuk ka informacion rreth këtyre planeve.

Sipas Welt, S-400 mund të nxjerrë në pah pretendimet rajonale të Ankarasë, pasi me sistemet ruse, Turqia mund të rrisë presionin ndaj Qipros dhe ta inkurajojë atë të heqë dorë nga shpërndarja e pavarur e gazit në Mesdhe.

Duke analizuar kërcënimet potenciale ndaj Turqisë, gazeta shkruan se kurdët nuk kanë forcat e tyre të aviacionit, por sistemet e reja të mbrojtjes ajrore do të ndihmojnë në shtypjen e aviacionit sirian, nëse Damasku zyrtar përpiqet të pushtojë territoret e kontrolluara nga Ankaraja në Sirinë veriore.

Turqia raportoi më herët se Erdogan ka nevojë për sisteme PVO për të mbrojtur veten nga Shtetet e Bashkuara. Në fakt, S-400 i ri rus do të vendoset jo shumë larg nga Ankaraja dhe do të mbrojë qiellin mbi kryeqytetin turk.

Gazeta Welt kujton se gjatë përpjekjes së pasuksesshme të grusht-shtetit në 2016, ndërtesa e parlamentit në Ankara u sulmua nga ajri. A është frikësuar Erdogan se amerikanët do të çaktivizojnë sistemet ‘Patriot’ kur lideri turk duhet të parandalojë një grusht-shtet tjetër eventual?

Sipas një versioni tjetër, arsyeja për blerjen e sistemeve ruse qëndron në interesat e kundërta të Ankarasë dhe Uashingtonit në Lindjen e Mesme. Ekziston një konflikt interesi në Rusi, por ndikimi i Moskës në rajon është aktualisht shumë më i lartë se ai amerikan. Kjo është arsyeja pse Erdogan e konsideron Rusinë një partner negociator.

Welt thekson se presidenti turk rrezikon blerjen e S-400, pasi Turqia tani kërcënohet me sanksione nga SHBA, NATO dhe BE. Duke pasur parasysh se ekonomia turke është gjithsesi në krizë, dënimet mund të jenë një goditje serioze në vend.

Përveç kësaj, Turqia tani nuk do të jetë në gjendje të fitojë aeroplanët amerikanë F-35, megjithëse ka investuar rreth 1 miliard dollarë në zhvillimin e tyre.

“Ne nuk do të lejojmë që Turqia të jetë e armatosur në të njëjtën kohë me S-400 dhe F-35,” tha ish-zyrtari i Pentagonit.

SHBA ka frikë se me ndihmën e S-400, Rusia mund të marrë informacion mbi teknologjinë amerikane F-35.

Welt përfundon se pas blerjes së sistemeve ruse “nuk ka kthim mbrapa” dhe është e mundur që ky hap të jetë një “pikë pa kthim”, pas së cilës Turqia do të përshëndetet nga aleatët e saj perëndimorë.