SHPËRNDAJE

Mësimi ka filluar të hënën në disa prej kantoneve të Zvicrës. Shkolla publike po rifillon këtë javë në kantonet gjermanofolës të Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Basel, Glaris, St. Gallen, Schaffhausen, Obwald, Solothurn, Schwyz, Thurgau, si dhe në pjesën gjermane në Bernë, transmeton albinfo.ch.

Politikat e maskave ndryshojnë nga një kanton në tjetrin. Por një gjë që të gjithë kanë të përbashkët është se maska ​​nuk kërkohet në shkollën fillore, e cila shkon përafërsisht nga kopshti në klasën e gjashtë në shumicën e rajoneve, shkruajnë mediat zvicerane.

Kjo sepse zyrtarët zviceranë të shëndetit besojnë se fëmijët e vegjël rrallë preken nga Covid-19.

Po shkollat ​​e mesme dhe ato profesionale? Nga 11 kantonet ku klasa rifillon të hënën, vetëm Schaffhausen ka një kërkesë të përgjithshme për maskë në nivelin e mesëm të lartë.

Në shumicën e kantoneve të tjera, studentët do të duhet të mbajnë maska ​​vetëm në situata të caktuara – për shembull, kur rregulli në distancë prej 1.5 metrash nuk mund të respektohet.

Përjashtim është Aargau, ku kërkohet maska ​​nëse ka më pak se 2.25 metra për person të disponueshëm në klasë.

Thuhet se adiminsitrata e shkollës është përgjegjëse për përcaktimin e rregullave maksimale të përdorimit për klasat. Nëse ato tejkalohen, maska ​​duhet të vishen.

Edukatorët zviceranë shprehën shqetësimin për mungesën e politikave uniforme të maskave midis kantoneve.

Dagmar Rösler, Presidenti i Shoqatës së Mësuesve i tha televizionit SRF se meqenëse rregullat në distancë janë të vështira për t’u zbatuar, nevojiten maska ​​mbrojtëse, veçanërisht në klasa të mbushura me njerëz.

Lucius Hartmann, President i Shoqatës së Mësuesve të Shkollave të Mesme Zvicerane, gjithashtu mbron maska ​​të detyrueshme në nivelin e mesëm.

Ai vuri në dukje se ndërsa komunikimi dhe përqendrimi janë më të vështira pas shtatë orësh me një maskë, “avantazhet e të pasurit një maskë mbrojtëse do t’i tejkalojnë qartë shqetësimet”.

Hartmann gjithashtu tha që shkollat ​​duhet t’u japin maska ​​studentëve falas.

“Në krahasim me kostot e tjera të pandemisë koronavirus, kjo do të ishte relativisht e lirë,” tha ai.

Shkollat ​​e Bazelit të vendit ofrojnë maska ​​falas. Megjithatë, në Schaffhausen, studentët duhet të paguajnë vetë për maska. /Albinfo