SHPËRNDAJE

Ibrahim Rugova ishte Presidenti i parë i Republikës së njohur pjesërisht, i cili shërbeu nga 1992 në 2000 dhe përsëri nga 2002 deri në vdekjen e tij në 2006, dhe një udhëheqës, studiues dhe shkrimtar i shquar politik shqiptar i Kosovës. Ai mbikëqyri një luftë popullore për pavarësi, duke mbrojtur një rezistencë paqësore ndaj sundimit jugosllav dhe duke lobuar për SHBA dhe mbështetje evropiane, veçanërisht gjatë Luftës së Kosovës.

Për shkak të rolit të tij në historinë e Kosovës, Rugova është quajtur “Babai i Kombit” dhe “Gandhi i Ballkanit”.

Rugova themeloi partinë politike Lidhjen Demokratike të Kosovës (LDK) në 1989.

LDK, e cila kishte mbështetjen e 90% të popullsisë etnike shqiptare të Kosovës, avokoi për pavarësinë e Kosovës me mjete paqësore.

Në maj të vitit 1992, Rugova u zgjodh President i këtij shteti paralel.  Në Mars 2002, me Misionin e Kombeve të Bashkuara në administratën e krahinës, ai u zgjodh President i Kosovës.  Ai e mbajti këtë pozitë deri në vdekjen e tij në janar 2006, dhe u shpall më pas si Hero i Kosovës.

Rugova studioi letërsi në Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin e Parisit. Si student, ai mori pjesë në një lëvizje për të drejtat civile për shqiptarët, megjithëse zyrtarisht iu bashkua Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë për të siguruar përparime në karrierë. Në këtë mënyrë, ai punoi si redaktor i botimeve prestigjioze letrare dhe studiuese dhe studiues në Institutin e Studimeve Shqiptare; në 1988, ai u zgjodh kryetar i Unionit të Shkrimtarëve të Kosovës.

Rugova ishte aktiv si gazetar përgjatë viteve 1970, duke redaktuar gazetën studentore Bota e Re (“Bota e Re”) dhe revistën Dituria (“Dituria”).

Ai gjithashtu punoi në Institutin për Studime Shqiptare në Prishtinë, ku u bë kryeredaktor i periodikut të tij, Gjurmime albanologjike (“Studimi Shqiptar”).

Në vitin 1998, Rugova siguroi një mandat të dytë si president, por u vendos në kundërshtim me ULAK-në kur filloi Lufta e Kosovës.

Në vitin 1999, ai mori pjesë në bisedimet e dështuara të Rambujesë, si anëtar i delegacionit kosovar, duke kërkuar përfundimin e armiqësive.

Pasi banoi në kryeqytetin Prishtinë gjatë gjithë presidencës së tij, Rugova u burgos nga autoritetet e shtetit pasi NATO filloi fushatën e saj ajrore të udhëhequr nga SH.B.A kundër mizorive Jugosllave në Kosovë.

Kur u mbajtën zgjedhjet në Kosovë në tetor 2000, LDK fitoi një fitore dërrmuese me 58% të votave. Rivali i tij më i afërt, Partia Demokratike e Kosovës. Të hënën, 4 mars 2002, Rugova u emërua si President nga Kuvendi i Kosovës, megjithëse kjo u bë vetëm në përpjekjen e katërt pas bisedimeve të gjata politike.

This image has an empty alt attribute; its file name is ibrahim-rugova.jpg

Si Presidenti i ri i Kosovës – këtë herë u njoh zyrtarisht si i tillë nga bashkësia ndërkombëtare – Rugova vazhdoi të bëjë fushatë për pavarësinë e Kosovës.

Sidoqoftë, ai insistoi që ajo të arrihet me mjete paqësore dhe me marrëveshjen e të gjitha palëve.

Ai gjithashtu ndoqi një politikë të marrëdhënieve shumë të ngushta me Shtetet e Bashkuara, si dhe me Bashkimin Evropian.

Qasja e tij u kritikua nga radikalët, por ai u përpoq të sillte përkrahësit e ish-UK-së; në nëntor 2004, ai emëroi Ramush Haradinaj, ish-komandantin e ULAK-së, si Kryeministër.

Muajin vijues, Rugova u zgjodh përsëri President nga Kuvendi i Kosovës. Megjithatë, ai ende ndeshi me kundërshtim të dhunshëm.

Më 15 mars 2005, ndaj tij thuhet se ka pasur një tentim për vrasje kur një bombë shpërtheu në një enë mbeturinash, ndërsa makina e tij kalonte.

Më 30 gusht 2005, Rugova u largua nga Kosova dhe shkoi në Spitalin Ushtarak Landstuhl të Forcave Ajrore të Shteteve të Bashkuara në Gjermani për trajtim mjekësor pas trajtimit të mëparshëm në Prishtinë dhe Camp Bondsteel, baza kryesore amerikane në Kosovë dhe i dyti më i madhi në Evropë. Pas një jave në Landstuhl ai u kthye në Kosovë. Më 5 shtator 2005, ai njoftoi se vuante nga kanceri në mushkëri, por tha që nuk do të hiqte dorë nga posti i Presidentit. Ai iu nënshtrua kimioterapisë, të kryer nga mjekët e Ushtrisë së Sh.B.A-së, në rezidencën e tij në Prishtinë, por trajtimi nuk arriti të zgjidhë kancerin. Ai vdiq katër muaj më vonë, më 21 Janar 2006.

Ibrahim Rugova u varros më 26 janar në një funeral, ku morën pjesë udhëheqësit rajonalë dhe një turmë e vlerësuar të jetë një e gjysmë milion njerëz.

Image result for ibrahim rugova adem jashari