SHPËRNDAJE

Disneyland në Shanghai do të mbyllet për vizitorët nga nesër për të ndaluar përhapjen e coronavirusit vdekjeprurës, kanë njoftuar zyrtarët kinezë.

Të paktën 10 qytete në Kinë kanë kaluar në një formë bllokimi gjatë dy ditëve të kaluara, me ndalimin e transportit publik dhe mbylljen e rrugëve.

Coronavirusi që shpërtheu në Wuhan po përhapet me shpejtësi dhe tani është konfirmuar se ka infektuar më shumë se 800 njerëz në të paktën 10 vende dhe ka vrarë 26 persona.

Raportet online tregojnë se Tianmen, një qytet me afro dy milionë njerëz, është i fundit që ka mbyllur transportin publik dhe rrugët gjithashtu janë mbyllur.

Viti i Ri Kinez do të festohet nesër, që normalisht do të thotë se miliona njerëz udhëtojnë nëpër vend dhe botë për të vizituar familjen.

Por festimet e mëdha në të gjithë vendin janë anuluar, përfshirë ato në Qytetin e Ndaluar të Pekinit, një destinacion kryesor turistik dhe panaire dhe karnavale në Pekin dhe Hong Kong.

Organizata Botërore e Shëndetit mbrëmë vendosi të mos e deklarojë shpërthimin e një emergjence globale, por qeveritë në të gjithë botën janë në gatishmëri të lartë dhe po kontrollojnë pasagjerët kinezë në aeroporte.