SHPËRNDAJE

Ndërsa lëvizja nëpër botë po bëhet gjithnjë e më e kufizuar gjatë krizës së coronavirusit, është e vështirë të imagjinohet se si do të duket udhëtimi kur përfundimisht “të ngrihen rampat”.

Shkalla globale e pandemisë së coronavirusit e bën atë veçanërisht shkatërrimtar, por industria e udhëtimeve është rikthyer nga krizat e kaluara dhe ekspertët besojnë se ajo do të kthehet përsëri, shkruan CNN.

“Njerëzit nuk kanë ndryshuar rreth asaj nëse duan të shkojnë në vende të ndryshme, por ata do të jenë domosdoshmërisht shumë më të kujdesshëm për atë që bëjnë”, mendon Adam Blake, një profesor i ekonomisë dhe drejtues i kërkimit në Departamentin e Turizmit dhe Mikpritjes në Universitetin Bournemouth në Mbretërinë e Bashkuar.

“Dhe ata do të duhet jo vetëm të binden se është e sigurt për të udhëtuar, por ata do të duhet të shohin ndryshimet fizike të bëra për ta bërë udhëtimin më të sigurt”.

Tani për tani, ne nuk e dimë se kur ose si do të kalojë pandemia – dhe është shumë e vështirë për ta parashikuar.

Kjo për faktin se numri i të prekurve në mbarë botën i cili veçse ka arritur në një milion po vazhdon edhe më tej të rritet.

Por pasi të përmirësohet kriza e shëndetit publik, udhëtarët gjithashtu do të duhet të shohin rënie të pjerrët të çmimeve – për t’i bërë ata të lëvizin përsëri, thonë analistët.

Gjithsesi, sipas tyre, ka disa gjëra që udhëtarët ka të ngjarë të shohin pasi industria të jetë në gjendje të rivendosë motorët e saj në punë, në drejtim të rimëkëmbjes.

Udhëtarët të cilët janë të kënaqur me lundrimi do të gjejnë çmime shumë të ulëta pasi linjat e lundrimit fillojnë të rindërtojnë shërbimin, tha Christopher Anderson, profesor i biznesit në Shkollën e Hoteleve të Universitetit Cornell në Ithaca, Nju Jork.

Sfida do të jetë në tërheqjen e klientëve të rinj për udhëtime lundrimi, “e cila do të jetë thelbësore për mbijetesën”, tha ai, pas titujve globalë rreth shpërthimeve të coronavirusëve në anije.

Anderson sugjeroi që rikonfigurimi i disa prej anijeve të reja që janë ende në ndërtim e sipër me më pak densitet të pasagjerëve mund të jetë një mënyrë për të tërhequr klientë të rinj.

Por si çështje kryesore thuhet se do të jetë pastërtia.

“Të gjithë, pavarësisht nëse bëhet fjalë për lundrim, strehim apo hotele, do të duhet të ndryshojnë mënyrën se si monitorojnë dhe pastrojnë mjedisin me të cilin ndërveprojnë konsumatorët dhe komunikojnë mysafirët në mënyrë që të rrisin nivelin e tyre të rehatisë”, thotë Anderson.

Jan Freitag, nënkryetar i lartë i Lodging Insights për firmën e analizës së mikpritjes STR, nënvizoi gjithashtu kanalizimet, duke referuar “masa të reja, të dukshme” të nevojshme për të treguar se sa janë “pronat” e pastra.

Sipas tij, kjo nënkupton sanitizuesit e duarve kudo ose dezinfektimin rregullisht të sipërfaqeve të forta.

Ai nuk parashikon rrëzimin e ndonjë segmenti të industrisë së hotelerisë në SHBA, por do të ketë ndërprerje që në shumë raste do të jenë të padukshme për mysafirët.

Ndërkohë, siç mendon Anderson, njerëzit do të jenë më të kënaqur të udhëtojnë me aeroplanë, por të cilët do të jenë jo të mbushur.

“Nëse vërtet duam ta kthejmë këtë, linjat ajrore duhet të fluturojnë me vende të zbrazëta të mesme dhe çmime në mënyrë dramatike më të ulëta”, vlerëson ai.